Cei mai prietenosi vulcani, Vulcanii Noroiosi!

Cei mai prietenosi vulcani, Vulcanii Noroiosi!

Romania e o tara spectaculoasa si din timp in timp merita sa ne amintim de asta. Astazi ne gandeam sa va vorbim despre cei mai prietenosi vulcani, Vulcanii Noroiosi!

Ii gasiti in comuna Paclele Mici, in Buzau. Acopera 16.5 hectare si sunt arie protejata prin lege. Vulcanii noroiosi sunt un fenomen foarte rar, unic in tara si gasit prin Europa doar aici si in Norvegia si Marea Caspica. Nu sunt, practic, vulcani adevarati, ci formatiuni denivelate produse de gazele naturale venite de la peste 3 kilometri adancime amestecate cu apa din panza freatica. Trecand prin solul argilos, gazele imping apa afara sub forma de namol. Acesta “erupe” la suprafata si uscandu-se, formeaza minusculi “vulcani”.

Sunt micuti si “pufaie”, scuipa namol si par nervosi, dar de fapt sunt absolut inofensivi. Peisajul selenar pe care il formeaza, pe de alta parte, este cu adevarat spectaculos. Am invatat despre ei in scoala, cand eram mici, acum merita sa ii vizitam pentru ca ii putem admira pentru adevarata lor valoare naturala.

Mai mult decat atat, la Buzau comuna Lopatari se pot vizita si alte lucruri minunate si unice in lume. Un alt fenomen extrem de rar, unic in Romania, de altfel, sunt Focurile Vii. Acestea sunt asemanatoare vulcanilor noroiosi. Ca si in cazul acestora, focurile vii sunt datorate depozitelor de gaze naturale care ies la suprafata si sunt aprinse de diverse fenomene (fulgere, razele soarelui) sau de mana omului. Desi nu sunt foarte interesante ziua, noaptea Focurile Vii stralucesc fantastic in galben si rosu luminiscent.

O excursie la Buzau poate fi o experienta de neuitat. Pe langa prietenosii vulcani noroiosi si jucausele focuri vii, orasul Buzau este de asemenea interesant de vizitat, desi poate parea nespectaculos la prima vedere. Cum marcam “vizitat” toate obiectivele interesante din zona? Cu un tur privat care le include pe toate.

Share
This entry was posted in Buzau and tagged , . Bookmark the permalink.