Ce inseamna masina premium astazi?

Ce inseamna masina premium astazi?

Acum o suta si ceva de ani, insasi notiunea de a avea o masina proprie era considerata un privilegiu, insa astazi aproape oricine isi permite una. Asa ca ne intrebam: Ce inseamna masina premium astazi?

Conceptul de “autoturism premium” ne duce cu gandul la marci germane de prestigiu ca Audi, Mercedes-Benz sau BMW, dar si la rarele modele Lexus sau Rolls Royce. Poate marcile coreene Kia sau Hyundai nu sunt prima noastra optiune de masini de clasa superioara, insa trebuie sa recunoastem inteligenta strategiei producatorilor. Acestia propun un compromis multual avantajos: masini de clasa premium (sau “premium wannabe”) la preturi accesibile. Desi notiunea de automobil premium ieftin pare o contradictie in termeni, sa recunoastem: si cei mai bogati se uita uneori in portofel inainte de a face o investitie de amploare, mai ales pe timp de criza.

In ultimul deceniu, Coreea de Sud a depus eforturi deosebite spre a se afirma prin orice mijloace posibile ca o mare putere economica, dar si culturala. “Reputatia” si “brandul national” sunt foarte importante aparent pentru cei din Asia. Politica de “soft power” a coreenilor a adus marcile auto ca Hyundai sau Kia in top.

Modelele premium pe care Hyundai le propune pentru 2015 sunt Genesis si Equus, inca mult mai avantajoase decat modele similare ale producatorilor mai “mari”. Kia, pe de alta parte, a adus in 2014 o infuzie de putere si design elegant prin modelul Cadenza.

Inapoi pe teren european, este de remarcat tendinta producatorilor germani Volkswagen sau Skoda de a promova anumite masini spre o clasa superioara. In esenta, e un “marketing trick”, dar functioneaza. Astfel, VAG planuiesc sa ridice Audi la nivel de masina de lux (de la premium actual), Volkswagen catre premium si Skoda catre… Volkswagen (propriu-zis, catre pozitia ocupata anterior de VW ca prestigiu).

Iar in Romania, modele ca Dacia Duster, vin prevazute cu sisteme de ultima generatie MediaNav si gadgeturi spectaculoase. Cine stie, poate in curand Dacia va deveni de asemenea pretendenta la pozitia premium.

Share
This entry was posted in Blog, Inchirieri masini, Rent a car Romania and tagged , . Bookmark the permalink.