
Centrul si Estul Europei abunda in constructii medievale de o deosebita frumusete si importanta istorica, printre ele numarandu-se si Cetatea Deva, un obiectiv turistic prea putin explorat.
Construita in stil romanic in jurul secolului al treisprezecelea pe un teritoriu locuit inca din vremurile de demult apuse ale erei neolitice, Cetatea Deva a reprezentat timp de secole „cheia Muresului”, fiind un bastion puternic in apararea Transilvaniei. Pe langa rolul de fortificatie in calea atacatorilor (rezistand invaziei mongole), Cetatea Devei a fost de la inceput si resedinta feudala. Cel mai probabil, citadela a fost construita de Regele Bela al IV-lea al Ungariei pe la 1250; este mentionata intr-un document emis de fiul sau, Stefan al V-lea, in 1269.
Din 1385, devine resedinta voievozilor transilvaneni, iar in 1444 este donata de Ladislau V voievodului Ioan de Hunedoara in semn de recunostinta pentru victoriile reputate impotriva turcilor. In 1581, ii revine lui Ferenc Geszthy, guvernatorul de atunci al Transilvaniei, care construieste partea de sud. Dieta Transilvaniei o declara in final proprietate perpetua a Voievodului Transilvaniei in anul 1607.
Predicatorul Francisc David, fondatorul Bisericii Reformate in Transilvania, este intemnitat la Cetate in 1579, unde nu rezista decat cateva luni. In secolele urmatoare, habsburgii si-au lasat si ei amprenta, restaurand partial cladirea.
In timpul rascoalei taranesti a lui Horia, Closca si Crisan din 1784, cetatea a fost refugiul nobilimii maghiare. In timpul revolutiilor europene de la 1848, cetatea era tot sub conducere maghiara, insa o explozie cauzata de neglijenta in 1849 o distruge partial.
Cetatea este actualmente in proprietatea statului Roman. Ultima renovare majora s-a produs in 1950. Un proces de reabilitare se afla in desfasurare de mai multi ani. Astazi, putin a mai ramas din vechea sa maretie, insa a privi soarele apunand melancolic peste ruinele cetatii este un moment de neuitat. Accesul pe dealul vulcanic unde este amplasata Cetatea se realizeaza cu telecabina. Cetatea Devei merita cu prisosinta efortul unei excursii cu masina la Deva!