Cele mai frumoase muzee din Iasi

Cele mai frumoase muzee din Iasi

Simbol al Moldovei si al Romaniei, un centru economic si cultural si o destinatie turistica de neuitat, Iasi face obiectul discutiei noastre de astazi. Cele mai frumoase muzee din Iasi trebuie trecute pe lista locurilor de vizitat intr-o excursie culturala.

Palatul Culturii din Iasi este emblematic pentru oras. Edificiul, construit in stil romantic, gazduieste de fapt patru muzee: Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie, Muzeul de Etnografie a Moldovei, Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” si de asemenea Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural. Cladirea a fost construita intre 1906 si 1925 peste ruinele resedintelor medievale mentionate documentar in secolul XV. In prezent, Palatul Culturii Iasi se afla intr-un proces de restaurare, insa vizitatorii sunt invitati sa parcurga celelalte obiective ale complexului muzeal.

Amplasat in Gradina Copou, Muzeul Mihai Eminescu este alcatuit din trei sali: Sala Destinului (impresionand cu o podea mozaicala care reprezinta zodiacul), Sala de Arta si, la etaj, Sala Prieteniei. Bineinteles, muzeul cuprinde o impresionanta colectie de carte (in principal compusa din operele lui Eminescu in romana si in traducere). Interes prezinta si colectia de fotografii care reprezinta grafic viata si parcursul poetului national. Pictura, sculptura, grafica, documente si carti ne introduc in minunata lume a lui Mihai Eminescu.

Inaugurata la data de 15 aprilie 1918, “Bojdeuca” lui Ion Creanga de la Iasi a fost primul muzeu memorial literar din Romania. Casuta pitoreasca gazduieste o biblioteca, o expozitie documentara care consemneaza viata marelui scriitor moldovean, precum si un amfiteatru in aer liber (construit in anii 1984-1989). In aceasta micuta casa, Creanga si-a gasit refugiul dupa 1872, cand a fost raspopit. Aici, in “bojdeuca” sa, a scris “Amintiri din copilarie” si tot aici, Creanga a avut un chirias renumit intre vara si toamna lui 1876: Mihai Eminescu.

Va invitam sa explorati toate muzeele minunate din Iasi. Pentru aceasta, poate aveti nevoie de un mijloc de transport, asadar va sfatuim sa inchiriati o masina pentru a calatori liberi oriunde.

Share
This entry was posted in Blog, Iasi, Inchirieri masini, Rent a car Romania and tagged , . Bookmark the permalink.