Ieftinirea petrolului elimina taxa de 7 centi la litru

Ieftinirea petrolului elimina taxa de 7 centi la litru

Dinamica petrolului in corelatie cu pretul benzinei de la statii sunt aspecte urmarite de orice roman interesat de evenimentele economice ale pietei interne. Ieftinirea petrolului elimina taxa de 7 centi la litru. Pretul unui baril de petrol a scazut cu 30%, ceea ce a dus la o scadere evidenta a benzinei la statiile de vanzare.

La 1 aprilie 2014, Guvernul Romaniei a introdus o acciza de 7 centi pe litru. Acum, in noiembrie, pretul petrolului a revenit la nivelul atins la sfarsitul lunii martie. Astfel, conform datelor centralizate de Ziarul Financiar, in prezent la benzinariile Petrom un litru de benzina se vinde la pretul de 5.92 lei, iar un litru de motorina este comercializat la un pret de aproximativ 6 lei. Preturile sunt congruente cu cele de la finele lunii martie, chiar inainte de cresterea pretului prin introducerea accizei de 7 euro centi (echivalentul a 40 de bani).

La momentul respectiv, Guvernul a justificat introducerea accizei prin faptul ca fondurile suplimentare erau necesare pentru constructia de drumuri, insa dupa cum am elaborat intr-un articol anterior, anul acesta se apropie de final cu un bilant foarte modest: putin peste 50 km noi de autostrada. Important de mentionat este ca pana acum niciun km nu a fost inca deschis macar.

Bucurie pentru consumatori, ingrijorare pentru petrolisti. Noua ieftinire a petrolului aduce o umbra pe chipul grupurilor petroliere. In prezent, Petrom, Rompetrol, Lukoil si MOL sunt principalii jucatori in aceasta industrie. Grupul austriac OMV, care controleaza in prezent Petrom, a anuntat deja ca isi va revizui programul de investitii si cheluielile din urmatorii 2-3 ani.

Cu ieftinirea pretului petrolului (si al benzinei), se asteapta o relansare a pietei si o crestere a cererii de carburant. Romanii consuma anual un total de aproximativ 6 milioane de tone de carburanti, in valoare de aproape 10 miliarde de euro. Carburantul se comercializeaza in cele peste 2000 de benzinarii deschise de-a lungul intregii tari.

Share
This entry was posted in Blog, Inchirieri masini, Rent a car Romania and tagged , . Bookmark the permalink.