Poate ca Romania mai are inca destul de mult de “calatorit” prin lumea tranzitiei de la balcanism la real occident, dar se fac pasi in directia aceasta: National Geographic mentioneaza Maramursesul intre cele mai frumoase destinatii recomandate pentru 2015 intr-un “top 20” publicat de revista americana de curand.
In ochii strainilor, Romania se gaseste la intersectia dintre mit si realitate. Dintre toate zonele unice si protejate din Romania, Maramuresul a avut parte de foarte multa expunere in ultimii ani, partial datorita “campaniei” Printului Charles al Marii Britanii, un mare admirator al frumusetii salbatice a Transilvaniei (despre care vorbeste in seria de documentare “Wild Carpathia”) si al arhitecturii traditionale (fiind proprietarul unor frumoase casute in satul Viscri).
Traditii milenare, aer curat si pajisti cu miros de iarba cosita: un loc unde poti scapa de timp. National Geographic Traveler ne reaminteste ca „Splendoarea nu se reg?se?te numai în iarb?”, conform informatiilor frunizate de Mediafax. Dupa parerea acestora, magia Maramuresului sta in faptul ca viata se traieste aici in functie de anotimp, mai atent, mai lent si cu mai mult respect fata de viata.
Iata cateva obiective turistice pe care le puteti explora intr-o vacanta de neuitat prin Maramures:
Biserica de lemn cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Rogoz este un monument UNESCO. A fost construita in anul 1661 si sta in picioare si astazi. O alta biserica maramureseana trecuta in patrimoniul mondial UNESCO este Biserica de lemn din Poienile Izei.
Cimitirul din Sapanta, singurul cimitir vesel, este un monument care va va arata o cu totul ala prespectiva cu privire la viata si moarte.
Mocanita, Calea Ferata Forestiera de pe Valea Vaserului, este ultima de felul ei in Europa. In Sighetu Marmatiei, va puteti delecta vizitand Muzeul de Istorie si Muzeul Satului Maramuresean.
Zonele rurale ale Maramuresului sunt insa locul ideal unde puteti intra in comuniune cu natura. Le puteti vizita daca inchiriati o masina.