O scurta istorie a manastirilor din Suceava

O scurta istorie a manastirilor din Suceava

In general, vara este sezonul distractiei, al vacantelor exotice si al zbenguitului “la mare, la soare”; dar sunt si aceia care vad in vremea calda de afara un prilej de a cauta un moment de pace si de spiritualitate. O scurta istorie a manastirilor din Suceava le va oferi, poate, acestora un reper si o sugestie pentru urmatoarea vacanta.

Moldova se lauda cu un sistem de minunate manastiri incluse in patrimoniul UNESCO. E pacat sa nu le vizitezi, ca roman, macar o data in viata. In definitiv, spiritualitatea unui popor este o marturie vitala a identitatii sale.

Una dintre cele mai frumoase si faimoase lacase de cult din Suceava si din tara este Manastirea Putna, legendarul loc de veci al voievodului Stefan cel Mare si totodata cea mai importanta (si prima) ctitorie a sa. Manastirea Putna a fost ridicata intre anii 1466 si 1469. Este prevazuta cu ziduri de aparare, chilii si turnuri de asemenea, finalizate in anul 1481.

Forma actuala a manastirii este rezultatul transformarilor de dupa 1775, realizata de habsburgi, si al modificarilor din cea de-a doua jumatate a secolului XIX. Ultimele renovari ample au avut loc in anul 1902, coordonate de arhitectul austriac K. A. Romstorfer.

Ctitorita in anul 1532 de voievodul Petru Rares (fiul lui Stefan cel Mare), Manastirea Moldovita cu hramul Buna Vestire este o asezare calugareasca ortodoxa de maici. Arhitectura manastirii imbina goticul cu stilul bizantin, iar picturile minutioase  interioare si exterioare, similare cu cele de la Voronet, sunt o dovada a artei rasaritene din acele vremuri.

Moldovita etaleaza un tip de constructie mai inalta, evocand era post-bizantina si pre-renascentista. Picturile au o calitate aparte, umanizand figurile divine. Este locul perfect in care sa va reculegeti si poate chiar sa va rugati pret de o clipa.

Pentru transport, puteti apela la inchirieri auto Suceava pentru o masina sau un transfer.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog, Suceava, Suceava Aeroport.