Atractii turistice in Romania – Cascada Bigar

Relativ recent, o destinatie din Romania aproape necunoscuta romanilor a castigat recunoasterea la nivel mondial datorita unor jurnalisti americani. Acestia plasand Cascada Bigar in varful clasamentului celor mai neobisnuite cascade din lume.

Cascada Bigar este situata la poarta Tarii Almajului, pe cheile Minisului, ea impreuna cu izvorul raului care-i poarta numele, este o rezervatie natuarla, parte din “Parcul National Cheile Nerei-Beusnita”, situat in Muntii Semenic. Zona este cunoscuta ca fiind caracterizata de formatiuni predomiannt carstice: pesteri, chei, cascade si avene.

Aici este locul unde gasim Cheile Nerei – cele mai lungi din tara, si unde turistii mai aventurosi pot descoperi tot soiul de minuni geologice create de catre lupta constanta intre pamant si apa.

Raul Bigar izvoraste puternic din subteranul Muntilor Aninei, dupa 200 de metri de calatorie tumultoasa acesta se revarsa de pe pragul unei stanci calcaroase in raul Minis. Lucrul interesant legat de aceasta revarsare este ca apa cade pe un parcurs vertical pe suprafata unei roci calcaroase acoperita cu muschi verde. Astfel apa si-a croit – si continua sa isi croiasca – mici canturi prin care curg.

Efectul vizual este unul de-a dreptul neaobisnuit, cascada Bigar aratand mai degraba ca o ilustratie a unei cascade dintr-o poveste fantastica.

Pentru a gasit cascada trebuie strabatut DN 57B – care uneste localitatile Anina si poneasca de Valea Minisului – si pe drum veti vedea cheila sapate in stanga de Raul Minis. Drumul nu s-a terminat totusi, trebuie strabatuta calea batatorita, trecand pe langa cantonul Silvic si ceea ce a fost acum mult timp – in perioada Imperiului Austro-Ungar – un punct de control militar pentru a iesi dintre chei.

Apoi trebuie urcat spre barajul de la Poneasca si sa continuati pe cararea ce duce spre chei, odata ajuns la fostul popas turistic “Paralela 45” mai aveti putin de mers pana la captul drumului care se sfarseste exact in dreptul Cascadei Bigar.

Este destul de clar ca aveti nevoie de o masina pentru a ajunge acolo, si de aceea serviciile de inchiriat masina sunt foarte utile.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.