Care e povestea Iepurasului de Paste?

Care e povestea Iepurasului de Paste

Abia asteptam sa vina Pastele, mai sunt doar cateva zile de asteptare si toata lumea este entuziasta, pentru ca in Romania sarbatorile sunt intampinate cu mult entuziasm. Daca pana acum am vorbit despre semnificatiile religioase si despre traditiile locale asimilate cu Pastele, astazi ne intrebam: Care e povestea Iepurasului de Paste?

In zorii crestinismului, Biserica a ajuns la un compromis amiabil cu paganii, de la care a asimilat o serie de sarbatori si festivaluri, alaturi de traditiile inerente. Ca toate sarbatorile importante din calendarul crestin, Pastele astazi este o combinatie de religie, traditie si mercantilism.

Un simbol popular, international si foarte comercial al Pastelui este iepurasul. Haideti sa-i aflam povestea!

Pe taramurile Insulelor Britanice, unde Pastele se numeste Ester, exista o poveste care vorbeste despre un festival pagan care se celebra primavara, in onoarea zeitei fertilitatii, Eostre. Ea era consoarta Iepurelui, simbol al fertilitatii si el. Se pare ca iepurasul a capatat popularitate in Europa protestanta a secolului al XVII-lea, de unde a “emigrat” in America odata cu colonistii germani un secol mai tarziu.

Poate stiti – sau poate nu – ca Iepurasul de Paste nu este singura mascota a sarbatorii Invierii Domnului. In Elvetia, un cuc aduce oua colorate copiilor, iar in Germania cei mici il asteapta pe Vulpoiul de Paste. Alte mascote ale Pastelui sunt barza, cocosul si puiul. In Romania, Iepurasul si gaina sunt cele mai populare animale ale Pastelui.

Un alt simbol foarte popular al Pastelui sunt ouale colorate. Istoria lor este ceva mai recenta: in Rusia sfarsitului de secol XIX, Tarul Alexandru III i-a cerut lui Peter Faberge sa produca minunatele oua Faberge (decorate si incrustate cu pietre pretioase) pentru sotia sa.

In America, Pastele este o sarbatoare foarte… dulce. 90 de milioane de iepurasi de ciocolata sunt produsi pentru fiecare Paste si 16 miliarde de jeleuri.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.