Ne intalnim din nou cu bucurie, in preajma Sarbatorilor Pascale, entuziasti si poate putin mai buni macar pentru un timp. Daca anterior am vorbit despre cea care este poate cea mai importanta sarbatoare din calendarul crestin ortodox, astazi ne-am propus sa abordam cateva din cele mai fascinante datini de Paste de prin Romania.
Iata cateva dintre cele mai interesante traditii de Paste in functie de regiune:
Credeati ca pomul impodobit este specific Craciunului? Ei bine, in regiunea Sibiu se pare ca oamenii sunt atat de atasati de acest obicei incat in unele case exista obiceiul de a impodobi un arbust cu oua vopsite goale de continut in locul globurilor. Arbustul sau micul pom este pastrat la loc de cinste, pentru a inveseli casa.
O serie de legende si obiceiuri locale sunt legate de fetele tinere, nemaritate. In Bucovina, spre exemplu, datina cere fetelor sa spele limba clopotului bisericii in noaptea de Inviere. A doua zi de dimineata, ele isi spala chipul cu aceasta apa pentru a fi frumoase si iubite tot anul.
O datina vesela si colorata este populara in Calarasi. Aici, credinciosii binecuvanteaza… cocosul pascal! Acest inaripat este alb, crescut special pentru aceasta ocazie, si vesteste Invierea Domnului cu al sau cantec. Se spune ca gospodarul al carui cocos canta primul va fi cel mai norocos in acel an!
Moldovenii au de asemenea traditii colorate si interesante cu care se mandresc. In regiunea lor, duminica de dimineata, copiii trebuie sa isi spele fetele cu apa dintr-un bol in care au fost puse monede, un ou alb si unul rosu. Astfel, se vor bucura de impliniri si bogatie.
Printre traditiile universale practicate de Paste in Romania, merita sa amintim ca se vopsesc si incondeiaza oua, se mananca miel (sacrificarea lui fiind o alegorie a sacrificiului Domnului pe cruce), iar pasca este prajitura favorita (facuta din aluat, stafide si branza).