Cele mai tari companii din Romania in 2014

Cele mai tari companii din Romania in 2014

Ne-am gandit sa terminam anul (in planul topurilor cu care ne-am ocupat de catava vreme incoace) cu un nou clasament: Cele mai tari companii din Romania in 2014.

Sunteti curiosi sa aflati cine sunt cei mai puternici jucatori de pe piata romaneasca din anul care a trecut? In functie de domeniul in care opereaza si de popularitatea serviciilor pe care le promoveaza, cateva dintre companiile de pe piata romaneasca se impun in mod definitiv.

Din punct de vedere al profitului, pentru 2014 (in milioane de Euro, aproape 5500), OMV-Petrom, compania romano-austriaca ocupa detasat prima pozitie. Industria petrolului este un sector in care Romania are o traditie reala. Conform Ziarul Financiar, in primele 9 luni ale anului de care ne despartim, Petrom a incasat un profit de 540 de milioane de Euro. Cu toate acestea, scaderea recenta a pretului barilului de petrol a adus o umbra de ingrijorare pe chipul petrolistilor. Vom urmari cu interes parcursul Petrom in urmatorul an.

Intr-un sector similar, cel mai mare producator de gaze din tara, Romgaz, detine pozitia secunda, cu un profit de aproape 200 de milioane de Euro in primele 6 luni ale lui 2014 si o cifra de afaceri de 566 de milioane de Euro in acelasi interval.

In ceea ce priveste industria serviciilor de telefonie si TV, compania Orange – actionari majoritari: France Telecom, 97% – este liderul de piata, ocupand locul 5. Rivalul sau, Vodafon (tinand de Vodafone Marea Britanie) urmeaza pe pozitia a saptea, conform clasamentului intocmit de ZF.

RCS – RDS opereaza cu succes pe piata romana, dar si pe cea maghiara. Cat despre Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom), compania a intrat pe piata in forta, cu o campanie extrem de populara. Populatia are de castigat din competitia acerba de pe piata.

Cu totii asteptam cu interes anul 2015 si dinamica economica.

Share
This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.