Pastele in Romania

Pastele in Romania

Weekendul acesta s-a sarbatorit Invierea Domnului in lumea catolica, asa ca marea parte a Europei deja a incheiat sarbatorile primaverii. Noi insa ne-am bucurat de Florii si asteptam ca vremea sa se incalzeasca in urmatoarele zilei, cat noi inca asteptam Pastele in Romania.

In calendarul crestin ortodox, Pastele este una dintre cele mai importanta (daca nu cea mai importanta) sarbatoare anuala. Ca majoritatea evenimentelor si aspectelor ce tin de spiritualitatea romanilor, Pastele este o combinatie de religie, rit si traditie. Romania se lauda cu unele din cele mai bogate obiceiuri si traditii din Europa si din lume.

Duminica Pastelui este precedata de Postul Mare, o perioada de 48 de zile de post (dintre care 1 zi de post negru, in Vinerea mare). “Saptamana Mare” sau “Saptamana Patimilor” este ultima saptamana dinainte de Paste. Fiecare zi reia prinderea, persecutia si crucificarea Domnului Iisus. Invierea se sarbatoreste in noaptea dintre sambata si duminica. Slujbele din Saptamana Mare se numesc denii si au o ritualistica deosebita.

Poate cea mai dramatica dintre denii este Vinerea Mare, cand credinciosii trec pe sub masa si aduc flori la biserica. Trecerea pe sub masa este simbolul coborarii in mormant impreuna cu Hristos si reinvierea alaturi de El.

In Noaptea de Inviere, credinciosii vin la biserica si isi aprind candelele la indemnul “veniti de luati Lumina”. Focul lumanarilor simbolizeaza lumina Invierii Domnului.

In ziua de Paste, se obisnuieste ca oamenii sa se stranga in familie la masa pentru a se bucura de preparate speciale: carne de miel, oua vopsite sau incondeiate (cea mai populara culoare este rosul, simbolizand sangele lui Hristos), drob si prajituri.

O sarbatoare eminamente petrecuta in familie, Pastele este un prilej de bucurie cu atat mai mult cu cat a doua zi de Pastel, luni, este zi libera de la stat si toata lumea iubeste un weekend prelungit.

De Paste va indemnam pe toti sa fim putin mai buni si mai puri!

Share
This entry was posted in Blog, Inchirieri masini, Rent a car Romania and tagged , , , . Bookmark the permalink.