Cheile Turzii sunt o rezervatie naturala inca din 1938 pe motivul ca aceasta regiune are in jur de 1000 de specii de flori, numar care include si un numar de plante extrem de rare. Cheile Turzii au fost incluse si in listele UNESCO ca unul dintre cele mai importante monumente ale naturii.
Informatii despre Cheile Turzii
Cheile masoara aproximativ 1270 de metri si s-au format in urma eroziunii calcarului jurasic de catre raul Hasdate. Aceasta activitate a dat nastere peisajului stancos si spectaculos caracteristic Cheilor inalte de 250 de metri.
Cheile Turzii s-au format pe o lungime de 2 kilometri si ca rezultat a actiunii de eroziunii a luat nastere relieful carstic din prejur care acopera o suprafata aproximativa de 324 de hectare. Relieful carstic este caracterist de pesteri fosile, doline si lapiezuri.
Forma Cheilor propriu-zise este a unei palnii duble – mult mai conturate in amonte. Dupa aproximativ 1.5 kilometri de la intrare dam peste “Piatra taiata”, in perioada romana aici era principala cariera a orasului si castrului roman de aici, Potaissa.
Cariera de aici este sursa unei coloane de la biserica din sat precum si locul unde au fost descoperite tigle chei, opaite, fragmente ceramice si monede din perioade lui Domitian si Macrinus.
Cheile Turzii – Atractii turistice
Cheile Turzii adapostesc in jur de 60 de pesteri cu aspect uscat cele mai importante fiind: Pestera Calastur, pestera Liliecilor, Pestera Cuptorului, Pestera Cetatea Mare sau Pestara lui Balica, Grota lui Hill.
Cabana Cheile Turzii este amplasata la altitudine de 1385 metri si este caracterizata de un aspect medieval care aminteste de vremuri de mult apuse, aceasta fiind o atractie turistica in sine.
Cei interesati de latura mai sportiva a Cheilor Turzii, aceasta contine o serie de trasee de lungimi si dificultati diferite.
Pentru a ajunge la Cheile Turzii nu ezitati sa ne folositi serviciile de inchirieri masini in Romania.