Destinatii turistice: Parcul National Piatra Craiului

Parcul National Piatra Craiului are o suprafata de 14.800 de hectare, intinzandu-se pe raza judetelor Brasov si Arges.

Piatra Craiului se poate lauda cu cel mai spectaculos peisaj de creasta calcaroasa din tara care se desfasoara pe o lungime de 25 de kilometri, aceasta fiind incadrata de catre paraul Barsa, valea Dambovitei, paraul Dambovicioara, magurile Branului, satul Magura si pestera Sirnea.

Piatra Craiului se gaseste de-a curmezisul liniei generale a Carpatilor Meridionali si adesea este comparata cu spinarea unui dinosaur. Din punct de vedere geologic muntele este alcatuit dintr-o masa compacta de calcare recifale vechi de 175 milioane de ani. Multumita acestei morfologii zona a favorizat aparitia a numeroase fenomene natural cum ar fi Cheile Dambovicioarei si Brusturelului, lungi de 5 kilometri si cu pereti inalti de 200 metri; precum si Pestera Dambovicioarei, Prapastiile Zarnestilor, arcadele de la Zaplaz, Ceardacul Stanciului si Pesterea Stanciului, precum si avenul din Funduri si avenul de la Vladusca dar si Pestera cu Lilieci.

Datorita compozitiei calcaroase acestia formeaza veritabile rauri de grohotis , cel mai mare fiind numit ‘Marele Grohotis’ care este lung de 4 kilometri.

Parcul este si gazda mai multor specii ocrotite, la capitolul flora avem: floarea de colt, ghintura galbena, bulbucii de munte, sangele voinicului, smirdalul, tisa, tilichina, iedera alba si garofita Pietrei Craiului; la capitolul fauna trebuie amintite: capra neagra, rasul, cocosul de munte, acvila si pastravul.

Traseele sunt marcate si turistii vor gasi refugii, precum si cazare la cabane si in gospodarii. Impatimitii muntelui tind sa foloseasca in mod special orasul Zarnesti ca punct de plecare inspre masivul Piatra Craiului dar alte puncte de plecare pentru ascensiuni mai sunt si satul Podu Dambovitei, comuna Moeciue de Jos precum si satul Pestera.

Considerand ca avem de a face cu un masiv calcaros, exista problem cu aprovizionarea cu apa pe creasta, asa ca daca planuiti sa-l urcati trebuie sa va aprovizionati cu suficienta apa.

Nu uitati sa luati in considerare servicii de inchirieri masini pentru a ajunge la Parcul National Piatra Craiului.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.