Destinatii turistiice – Orasul Timisoara

Adesea denumit si capitala neoficiala a vestului Romaniei, orasul Timisoara este astazi al patrulea oras ca numar de locuitori din tara si primul din regiunea Banatului, fiind de departe cel mai mare si stralucitor centru urban din vestul tarii.

Orasul Timisoara a fost fondat in urma cu peste 730 de ani, incepandu-si viata ca o cetate veche aparata de ziduri, bastioane, santuri de apa si pamant in valuri, care mai inainte purtase numele de Castrum Temesiense.

Castrul roman initial construit la o rascruce de drumuri a prevazut o dezvoltare rapida pentru orasul care avea sa devina mai tarziu, desi pozitia sa benefica din punct de vedere al drumurilor comerciale a pus orasul si in mult discomfort din punct de vedere militar, fiind mereu disputata fie de turci si austrieci sau dorita de maghiari.

Timisoara are o importanta in istoria moderna a tarii noastre fiind orasul in care a izbucnit Revolutia de la 1989. Fiind primul oras eliberat de sub jugul comunismului de la noi din tara, se poate considera ca intreaga miscare a fost dictata de catre amestecul de nationalitati de aici si de privirea mult mai europeana si plina de liberate.

Astazi, Timisoara este un cunoscut centru universitar si cultural, fiind casa pentru nu mai putin de sase universitati care strang anual zeci de mii de studenti precum si trei teatre, unul roman, unul maghiar si unul german.

Nu multi stiu ca Timisoara mai poarta si numele de ‘Viena Romaniei’, un titlu care vine de la partea veche a orasului unde se gaseste arhitectura veche asemanatoare cu cea de la Viena.

Mai trebuie mentionat si faptul ca in Timisoara s-a instalat pentru prima oara un sistem de iluminare publica cu energie electrica la data de 12 noiembrie 1884.

Exista foarte multe obiective turistice in Timisoara dintre care enumeram cartierul Cetate, palatul Dauerbach, castelul Huniade precum si Muzeum Banatului Lupa Capitolina si desigur, Piata Unirii.

Share
This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.