Ridicarea sanctiunilor iraniene – vesti bune pentu Dacia

Este interesant cum evenimentele mondiale neplanificate au efecte mult dincolo de cele la nivel macro, acordul puterilor vestice cu Teheranul fiind un astfel de eveniment care va avea si alte efecte in afara de cele legate de programul nuclear iranian.

Acest lucru inseamna ca si multitudinea de sanctiuni economice asupra tarii din Orientul Mijlociu vor fi ridicate ceea ce inseamna ca Dacia va putea reporni exporturile de colectii CKD – masini complet dezasamblate – catre fabrica Renault de la Teheran. Acest lucru va genera, evident, business suplimentar atat pentru Automobile Dacia cat si pentru furnizorii de componente din Romania.

Oficialli din cadrul Directiei de Comunicare a Renault Romania au spus ca semnarea acordului este apreciata de catre Renaul si se asteapta oficial ridicarea sanctiunilor, o parte dintre acestea avand consecinte directe asupra sectorului auto. Activitiatea Renault in Iran – in prezent incetinita – se va putea relua la ritm normal si aceasta nu poate fi decat o veste buna deoarece piata iraniana este importanta pentru grupul Renault, asa ca momentan se asteapta implementarea acordului.

Renault produce in Iran modele din gama Logan sub numele de Renault Tondar 90, acestea fiind modelele Logan sedan si break din prima generatie care s-au comercializat in Romania incepand cu 2004, respective 2006.

Incepand cu 1 iulie anul curent, Renault a sistat livrarea de colectii CKD catre Iran datorita inaspririi sanctiunilor impuse de catre Statele Unite.

Putina informatie de fond este necesara acum, precum faptul ca Renault a vandut in Iran aproape 101.000 de masini si a avut o cota de piata de 10%, Iranul fiind a opta piata ca marime la nivel mondial pentru constructorul francez. Tondar 90 a fost anul trecut al patrulea cel mai bine vandut automobile pe piatat iraniana si daca luam in calcul un pret mediu de 7.000 de euro pentru fiecare unitate dezasamblata, valoarea CKD-urilor exportate catre Iran a reprezentat anul trecut aproximativ 420 milioane de euro.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.