Din nou despre autostrazile din Romania

Am prefera sa vorbim despre autostrazile din Romania numai de bine, dar din pacate realitatea nu se pliaza pe dorintele noastre. In schimb, trebuie sa va spunem ca noua dintre cele mai importante tronsoane de autostrazi construite in Romania in ultimii ani au adunat intarzieri cumulate de aproximativ 2.600 de zile in termenele de finalizare; aceste zile sunt echivalentul a circa 7 ani de intarzieri.

In Romania se cheltuiesc an de an sute de mlioane de euro pentru constructia de autostrazi, si in ciuda acestor eforturi financiare, rezultatele intarzie sa fie palpabile.

Autostrazile din Romania construite in ultimii ani au depasit termenele de finalziare in medie cu un an, cele mai mari intarzieri fiind inregistrate pe varianta de ocolire Arad care a depasit termenul initial de finalizare cu aproape 555 zile – aproximativ un an si jumatate.

Dupa cum am mentionat intr-un articol precedent, preturile pentru autostrazile de la noi sunt mai mari decat in tarile vecine, dar pe langa aceasta problema, la noi exista si intarzieri mai mari. In medie in Europa intarzierile sunt undeva in jurul a noua luni, la noi fiind in medie undeva in jurul a 12 luni.

Pe langa asta, in Romania sunt necesare mai multe acte aditionale, contractele reinnoindu-se sau modificandu-se din nou rezultant in cresteri mari de pret – aceste cresteri pot ajunge la 30-40% mai mult fata de alte tari din UE.

Totusi trebuie sa mentionam ca nu toate datele legate de autostrazi in Romania sunt atat de proaste, doar majoritatea. Exista si santiere unde lucrarile s-au incheiat inainte de termenul prevazut in contract. Un astfel de caz este autostrada Timisoara-Lugoj care a fost construta de firme romanesti – aceasta fiind construita in cel mai alert ritm.

Lucrurile nu prea par ca se vor schimba in viitorul apropiat, dar tot ce putem face este sa atragem atentia asupra acestor probleme pentru ca oamenii sa fie mai constienti de ce si cum se intampla cu banii statului – care intr-un final sunt banii pe care noi toti ii contribuim prin taxele si impozitele pe care le platim.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.