Inmatricularile de autoturisme in luna ianuarie 2013

Ca tot vorbim despre posibilele efecte ale foarte aprig discutatului timbru de mediu, acum va putem spune ca in luna ianuarie inmatricularile de autoturisme noi au scazut cu zece la suta, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii sapte ani. In acelasi timp, inmatricularile de autoturisme second-hand din import au crescut cu 56%, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimii sapte ani, interesant.

Taxa de poluare reinstituita a dus la o scadere puternica a tranzactiilor cu masini second-hand pe piata autohtona, numarul acestora scazand cu aproape 40% fata de ianuarie 2012.

Noul timbru de mediu ar taxa si acesta masinile inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 la prima tranzactie, dar valorile noii taxe ar scadea cu pana la 90% in cazul masinilor mai vechi de 15 ani.

In prezent, legile fac ca taxa de poluare pentru o Dacia 1310 sa fie de peste 3.000 de euro, in timp ce valoarea masinii este de 300 de euro.

In schimb, marcile de lux si premium au vazut o crestere serioasa in luna ianuarie a acestui an, cu doua automobile Ferrari si un Lamborghini fiind inmatriculate pe piata locala.

Unul dinte cele doua Ferrari este un 458 Challenge – in valoare de 260.000 de euro – care este un autovehicul omologat doar pentru circuit nu pentru drumuri publice, cu atat mai putin drumurile publice din tara, dar speram ca proprietarul planuieste sa-l conduca doar pe circuitele de curse.

La capitolul Lamborghini este vorba de modelul Aventador – cel mai puternic model al constructorului italian, dar au mai fost inmatriculate si doua automobile Bentley.

S-ar parea ca romanii se pregatesc pentru vara totusi deoarece inmatricularile de automobile decapotabile a vazut o crestere.

In luna ianuarie s-au inmatriculat aproape 40 de automobile in valoare de peste 100.000 de euro fiecare, marci precum Audi, BMW, Mercedes-benz sau Land Rover au vazut cresteri cu valori intre 5% si 30% in timp ce brandurile de volum ca Ford, Opel sau Skoda au vazut scaderi intre -24% si -50%.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.