Inmatricularile de masini noi in februarie 2013

Cand comparam inmatricularile de masini noi in februarie 2013 cu acelasi numar din perioada similara de anul trecut, putem observa o scadere de 15%. Acest numar inseamna ca au fost inmatriculate aproape 3.500 de unitati, potrivit datelor DRPCIV – Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

Motivul cel mai probabil pentru aceasta scadere este cu siguranta schimbarea actualei taxe de poluare intr-un timbru de mediu – decizie care intra in vigoare la 15 martie 2013. In cele mai multe cazuri, timbrul prevede o scadere a taxei la prima inmatriculare pentru masinile noi – autovehiculele Euro 5  – dar si o reducere de pana la 90% in cazul autoturismelor mai vechi de 15 ani.

Conform noii formule de calcul, timbrul va duce la o crestere a taxei in medie de circa 10% pentru atuomobilele Euro 3 si 4 – care au o vechime intre trei si zece ani – dar in acelasi timp o scadere cuprinsa intre 60 si 90% pentru autovehiclele de la Euro 2 in jos, cu vechimi de peste zece ani. Explicatia din spatele acestui fapt este ca masinile vechi vor avea o durata de functionare considerabil mai redusa decat cele noi si ca atare vor polua mai putin. Inmatricularile de masinile Euro 6, hibride si electrice sunt scutite de la timbrul de mediu.

Pe de alta parte, pe piata de autovehicule la mana a doua, anuntul cresterii taxei pentru masinile Euro 3 si 4 a dus la o crestere a importurilor, cu peste 40% in comparatie cu ianuarie, considerand ca in ianuarie déjà crescusera cu peste 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In ceea ce priveste topul marcilor inmatriculate in ianuarie si februarie, marci premium precum Honda si Jeep si-au dublat vanzarile fata de aceeasi perioada din 2012, dar si marci precum Mitsubishi sau Hyundai au avansat. In mod interesant, desi Dacia are cele mai multe inmatriculari, numarul este in scadere cu 7%.

Share
This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.