Muntii Apuseni – Privire de Ansamblu Apusenii de Vest

In articolul de azi vom conclude privirea generala pe care o aruncam prin Muntii Apuseni si ne continuam drumul plecand din zona istorica a patrulaterului Aurifer.

Aceasta zona este cuprinsa inter Certeju de Sus pan al aValea Ariesului, o zona bogata in zacaminte de aur care este exploatata de pe vremea dacilor.

Cei interesati de minerit si istoria acestei activitati in zona pot vizita Muzeul Mineritului aflat in central satului Rosia Montana, care este prezentat pe o portiune de 0.5 km de galerie romana unde sunt expuse diferite utilaje folosite in mine, dar probabil atractia principal este o moara de lemn care era folosita pentru a macina minereul. Satul actual este construit peste orasul minier care dateaza din perioada romanilor numit Alburnus Maior, intemeiat in secolul al II-lea d.Hr.

Trecand dincolo de minerit si istoricul acestuia, Valea Buciumului este populata cu sase sate care se ocupa aproape exclusive cu agricultura. Cel mai mare dintre acestea se afla asezat pe o vale abrupta si foarte greu accesibila, dar peisajele sunt de o frumusete rara. Zone ce merita vizitate in aceasta regiune – care este propice pentru drumetii de ore intregi – sunt Detunatele, Poiana Narciselor, Valea Alba si Catunul Mogos. Din fericire exista mai multe pensiuni in zona care ofera cazare pe tot timpul anului, deci explorarea zonei este foarte facila cu o baza de plecare.

Apusenii de Vest

Indreptandu-ne mai mult spre sud si vest de satul Avram Iancu, nu mai gasim la fel de multe peisaje frumoase ca pana cum, totusi orice loc isi are farmecul propriu. Spre exemplu in aceasta zona veti gasi satul Brusturi care este cunoscut atat la nivel autohto cat si in strainatate ca fiind o sursa de picture naiva; aici veti gasi expuse lucrari simple care cuprind scene din viata cotidiana locala. Pe de alta parte, in orasul brad ptueti gasi un muzeu dedicate resurselor minerale din Muntii Apuseni.

Aceasta a fost doar o privire de ansamblu asupra Muntilor Apuseni, nu uitati serviciile noastre de inchirieri masini, se pot dovedi foarte utile in timpul unei excursii.

Share
This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.