Pentru ce se suspenda permisul auto 90 de zile

Pentru ce se suspenda permisul auto 90 de zile

In afara situatiilor in care se anuleaza permisul si se cere resustinerea testului auto sau chiar se aplica interdictia absoluta de a mai obtine permis (pentru fapte deosebit de grave), 3 luni este cea mai lunga perioada pentru care se suspenda carnetul de soferi.

Dar concret, pentru ce se suspenda permisul auto 90 de zile?

Se suspenda, asadar, permisul pentru 90 de zile impreuna cu sanctiune de 9 pana la 20 de puncte de amenda in cazul in care:

soferul conduce sub influenta alcoolului
vehiculul condus prezinta grave defectiuni la mecanismul de directie sau franare
soferul nu opreste la nivel cu calea ferata daca sunt in functiune semnalele luminoase sau sunt coborate barierele sau semibarierele
soferul depaseste cu o viteza cu peste 50 km/h mai mare decat maxima permisa pe drumul sau pentru categoria vehiculului la volanul caruia se afla; acest lucru trebuie constatat de un radar.

Pe langa dispozitiile anterioare, trebuie sa ne amintim ca situatia este mai trista pentru “recidivisti”. Daca in sase luni de la restituirea permisului se constata savarsirea din nou a uneia dintre faptele mai sus mentionate, perioada de uspendare creste automat cu inca 30 de zile.

Perioada de suspendare se majoreaza de asemenea cu inca o luna in cazul in care se dispune sustinerea examenului de cunostinte rutiere, iar acesta nu este promovat cu minim 13 puncte din 15 posibile.

Exista si speranta, totusi. Puteti solicita reducerea perioadei de suspendare in anumite cazuri. In principiu, trebuie sa sustineti testul de cunostinte rutiere, sa fiti posesor de permis auto de minim 12 luni si sa “nu aveti antecedente”.

Totusi, solicitarea nu se aplica daca perioada de suspendare a fost crescuta, daca soferul a condus sub influenta alcoolului, nu a oprit la nivel cu calea ferata sau a acumulat 15 puncte in ultimul an de la data expirarii unei suspendari anterioare.

Asadar, cel mai simplu mod de a ne pazi de acest destin este sa conducem responsabil si prudent.

Share
This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.