Rabla demareaza pentru persoanele fizice

Editia programului Rabla din acest an demareaza astazi si pune la dispozitie 17.000 de tichete, cu inca 3.000 urmand sa fie emise mai tarziu, acestea fiind menite pentru persoane juridice si institutii publice.

Aceasta editie aduce o premiera in forma tichetelor care vor fi alocate electronic in sistemul informatic al Administratiei Fondului pentru Mediu. Chiar daca tichetele nu vor mai fi fizice, ele vor putea fi tranzactionate prin cedarea in favoarea unei alte persoane, dar un pic diferit decat pana acum.

Bugetul total pus anul acesta la dispozitie este de 140 de milioane de lei, iar fiecare tichet va avea valoarea nominala de 6.500 de lei. Va exista si un ecobonus suplimetnar – de 500 de lei – in caz in care achizitionati un automobil incadrat in norma de poluare Euro 6, hibrid sau cu emisii mai mici de 100 de grame de dioxid de carbon per kilometru.

Datele de anul trecut spun ca in jur de 13.500 de tichete din cele 23.000 puse la dispozitie de Ministerul Mediului au fost utilizate, desi valoarea acestora pe piata a scazut chiar si cateva sute de lei. Comparand cu anul 2012, tichetele se tranzactionau si cu 3.000 de lei, cu toate ca valaorea nominala era de 3.800 lei, dar anul trecut valoarea aproape s-a dublat la 6.500 de lei.

Editia de anul acesta – a zecea si ultima editie Rabla – va permite pentru prima oara pentru cei care detin un automobil Logan produs intre 2004 si 2006 sa-l duca la casat pentru a obtine un tichet cu valoarea nominala de 1.500 de euro.

Aceasta modificare se adreseaza celor peste 300.000 de masini vandute noi pe piata autohtona de catre Dacia, Daewoo si Aro intre 2004 si 2006, care anul trecut nu puteau fi nici casate, deoarece erau mai noi de zece ani si nu se incadrau in cerintele programului Rabla, si nu puteau fi nici vandute deoarece taxa reprezinta mai mult de jumatate din valoarea de revanzare a masinii.

Share
This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.