Cine face regulile pe piata de transport persoane din Romania

Cine face regulile pe piata de transport persoane din Romania

Anul acesta, se pare ca romanii trec printr-o perioada de mare interes fata de calatorii, industria de transport bucurandu-se de o piata estimata de 2 miliarde de Euro doar in prima jumatate a anului in curs. In acest context, ar fi interesat de descoperit cine face regulile pe piata de transport persoane din Romania.

Romanii apeleaza la diverse companii care asigura transportul pentru deplasari atat in tara cat si in strainatate. Optiunile sunt variate, dar statisticile arata ca, pentru anul 2014, cel putin, liderul de piata este Atlassib, compania sibiana care ofera transport cu autocarul. Principalii clienti sunt romanii stabiliti in strainatate, care opteaza pentru destinatii externe, cum ar fi Spania, Italia si Germania. Pentru anul precedent, Atlassib a avut o cifra de afaceri de 260 milioane lei, in crestere fata de anul 2012, si a transportat in jur de 600.000 de persoane. Anul acesta, estimarile arata ca vanzarile au crescut cu aproximativ 8 procente.

Conform publicatiei Ziarul Financiar, directorul general Atlassib, Daniel Mincu a explicat usoara crestere a pretului biletelor prin aparitia concurentei datorata companiilor aeriene low-cost. Piata romaneasca de transport aerian este dominata de jucatori puternici, ca Blue Air, Wizz Air, KLM, Lufthansa si bineinteles, Tarom (care, in urma bilantului semestrial publicat recent, a inregistrat o crestere de 7% fata de anul trecut si a transportat in jur de 1 milion de pasageri). Pentru anul 2013, incasarile totale din industria aeronautica s-au ridicat la 1.2 miliarde de lei (peste 270 milioane de euro).

Contrar asteptarilor, transportul feroviar a inregistrat de asemenea o crestere. CFR a avut parte de o crestere a numarului de pasageri de 24.5% fata de semestrul intai al anului trecut. Totusi, compania feroviara nationala se lupta sa ramana pe piata, confruntandu-se cu o concurenta acerba din partea operatorilor privati Regiotrans si Transferoviar Calatori, care propun oferte mai atractive.

O alta alternativa de transport rutier individual o reprezinta optiunea rent a car, din ce in ce mai multe persoane apeland la companiile de inchirieri de masini, ca si la optiunea noua a transferurilor de la aeroport.

Share
This entry was posted in Blog, Inchirieri masini and tagged , , , . Bookmark the permalink.