Contraventii rutiere peste hotare

Contraventii rutiere peste hotare

Soferii care nu sunt foarte “cuminti” sau foarte atenti si incalca regulile de circulatie in tara trebuie sa fie atenti si in timp ce conduc in Uniunea Europeana, deoarece conform noilor dispozitii UE, amenzile pentru contraventii rutiere peste hotare le vor fi trimise prin posta acasa.

Masurile UE au ca scop sa sporeasca siguranta rutiera pe drumurile comunitare. Iata si cele opt contraventii de care trebuie sa va feriti daca ajungeti sa conduceti pe teritoriul stator membre ale Uniunii Europene:

  1. depasirea vitezei, in functie de legislatia in vigoare in statul tranzitat
  2. soferul aflat sub influenta alcoolului
  3. soferul aflat sub influenta drogurilor
  4. nerespectarea obligatiei de a folosi centura de siguranta si dispozitivele de siguranta pentru copii
  5. nefolosirea de catre motociclisti a castii de protectie
  6. daca soferul trece pe culoarea rosie a semaforului
  7. folosirea unei benzi care este interzisa
  8. daca soferul vorbeste la telefon fara dispozitiv hands-free

In ceea ce priveste amenda pe care soferul “international” o poate primi, aceasta este cea aplicabila in statul in care s-a savarsit fapta. Daca, spre exemplu, un sofer roman savarseste o contraventie de exces de viteza in Germania, va fi sanctionat conform legilor din Germania.

Dar cum poate fi gasit soferul care a savarsit o contraventie? Simplu: prin baza de date UE care contine informatii despre toate autoturismele inmatriculate. Astfel, este posibila trimiterea amenzii direct la domiciliul soferului.

Exista posibilitatea ca o contraventie sa fie savarsita de o persoana cu o masina pe care nu o detine. Amenda este trimisa la adresa persoanei pe numele careia este inmatriculata masina. Totusi, potrivit Legii nr. 5/2014, detinatorul autoturismului poate indica numele soferului responsabil printr-un raspuns la scrisoarea informativa. Astfel, amenda va fi retrimisa la adresa soferului vinovat.

Comisia Europeana este responsabila cu a pune la dispozitie soferilor informatii cu privire la limitele de viteza, concentratia de alcool in sange permisa, folosirea dispozitivelor de siguranta, etc. pentru fiecare stat membru UE.

Share
This entry was posted in Blog, Inchirieri masini and tagged . Bookmark the permalink.