Drumul Matasii in Romania: rute comerciale vechi

Drumul Matasii in Romania: rute comerciale vechi

Stim despre anticul Drum al Matasii ca reprezenta o retea de drumuri terestre si maritime ce lega estul lumii de vest, practic acoperind intreaga lume cunoscuta in antichitate si evul mediu. Existenta sa era in particular legata de comert.

Dar este interesant de remarcat ca, desi am putea considera spatiul carpato-danubiano-pontic intrucatva detasat de “lumea larga”, cu un destin ce a urmat o alta traiectorie, putem vorbi despre Drumul Matasii in Romania: rute comerciale vechi legau o regiune de alta si spatiul care mai tarziu va fi denumit Romania de restul Mapamondului.

In acest sens, Drumul Brasovului este considerat cel mai vechi drum comercial de la noi. “Autostrada Evului Mediu”, cum a fost supranumit drumul ce pleca din Brasov si ajungea la Braila, a fost mentionat in anul 1358, cand Ludovic I de Anjou a acordat un privilegiu comercial brasovenilor. Drumul consacra legaturile comerciale si culturale cu Muntenia, cuprinzand spatiul dintre raurile Prahova si Buzau si continuand pana la varsarea Siretului.

Documentele timpului vorbesc despre Drumul Brasovului ca despre un univers dinamic si cosmopolit, tranzitat de stafete, caravane si carute cu marfa. Lat de 6 metri in spatiu deschis, drumul serpuia spectaculos si ingust in munti, unde era sapat in stanca si abia permitea accesul unui cal de povara.

Cat despre Muntenia, si aici exista un medieval Drum al Matasii. In vechea Tara Lovistei, din Caineni si pana in Arges exista o ruta comerciala vitala in Europa.

Astazi, vechile drumuri comerciale ale Evului Mediu au fost transformate in mult mai putin pitoresti… sosele. Drumul Brasovului este integrat in reteaua de drumuri a Romaniei de astazi, iar ruta ce strabate Tara Lovistei prin patru comune ramane cea mai eficienta legatura intre Bucuresti si Sibiu si astazi.

Puteti strabate aceste frumoase rute, imaginandu-va timpuri de mult apuse cu metode de transport noi: de exemplu, la volanul unei masini de inchiriat pe care o puteti rezerva online.

Share
This entry was posted in Blog, Inchirieri masini and tagged , , . Bookmark the permalink.