Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, intre religie si mit

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, intre religie si mit

In calendarul crestin ortodox, data de 8 noiembrie marcheaza un moment deosebit, o sarbatoare pe cat de importanta, pe atat de iubita de catre cei credinciosi, dar si de catre laici. Asadar, in ajun de sarbatoare, astazi vorbim despre Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, intre religie si mit.

In primul rand, cine sunt Mihail si Garvril? Atat Biserica Crestina cat si traditia populara cad de acord cu privire la esenta lor: ei sunt ingeri (Arhangheli, conducatori ai cetelor de ingeri). In Biblie, ei sunt definiti drept „duhuri slujitoare” (Evrei,1,14), fiinte eterice, lipsite de trup material, dar extrem de puternici slujitori ai lui Dumnezeu in “lumea nevazuta”.

Purtand aripi falnice si sabii de foc, ingerii sunt reprezentati atat in iconografia crestin-ortodoxa cat si in traditia populara drept emisari ai lui Dumnezeu. Tot despre ei se spune ca ar calauzi sufletele umane catre Rai. Exista diferente intre cei doi arhangheli, iar fiecare dintre ei este venerat si reprezentat in mod diferit.

Ingerul Gabriel este un vestitor al lui Dumnezeu, trimis sa vesteasca Fecioarei Maria miracolul intruparii Domnului. Arhanghelul Mihail are parte de mai multa popularitate: in traditia populara, el este pastratorul cheilor Raiului, este un luptator impotriva diavolului, preia sufletele celor care mor si are control asupra fenomenelor naturale si a bolilor.

In traditia populara, “Vara Arhanghelilor” tinea o zi. Tot ei erau responsabili si pentru cele cateva zile calduroase si insorite dinainte de Craciun, chemate „vara iernii”.

De asemenea, traditia vorbeste despre “Mosii de Arhangheli”, sarbatoare celebrata in sambata de dinaintea sarbatoririi Sfintilor Mihail si Gavril. Cu aceasta ocazie, se aduc ofrande pentru cei morti si se aprind lumanari atat pentru cei raposati cat si pentru cei vii. Aceste candele vor lumina vesnic in “lumea de dincolo”.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, intre religie si mit, sunt o ocazie excelenta de a calatori in Romania si a vizita cele mai frumoase biserici si manastiri, intr-o zi frumoasa de toamna tarzie.

Share
This entry was posted in Blog, Inchirieri masini and tagged , , . Bookmark the permalink.