Notiunea de reenactment in Romania este una destul de noua si exotica. Poate cunoscatorii stiu de acest hobby devenit pentru unii oameni veritabil stil de viata, dar marea majoritate a romanilor ignora faptul ca exista grupuri de oameni care, asemenea unor actori profesionisti, urmeaza un plan (un scenariu) pentru a recrea un moment istoric sau pentru a reconstitui o perioada istorica.
Probabil ati mai vazut prin filmele americane scene de “reenactment”, spre exemplu elevi care reconstituie Razboiul de Independenta sau orase care organizeaza festivaluri care “reconstituie” batalii sau evenimente marcante din istorie.
In cazul Romaniei, desi aceasta activitate este relativ izolata, exista oameni pasionati si dedicati, care “se joaca de-a razboiul”. Pe fondul antichitatii pre-romanesti, exista mai multe grupuri care se costumeaza in daci si romani, se echipeaza cu arme (de decor, desigur) si se razboiesc la evenimente speciale, spre amuzamentul publicului, sau din pura placere, pentru ca le place sa readuca la viata societatea daco-romana de atunci.
Cu asa ceva se ocupa asociatia Terra Dacica Aeterna, infiintata in 2007 in Cluj Napoca din pasiunea unor iubitori de istorie antica. Perioada pe care o reinvie cei aproximativ 70 de membri ai acestui grup (prin port, arme, locuinte, unelte si chiar atitudine – pe “scena”, desigur) este cuprinsa intre secolele I i. Hr. si II d. Hr. Sunteti liber sa va alaturati unei asemenea trupe de “recreere” sau “reenactment”.
Daca doriti sa ii vizitati si sa ii vedeti in actiune intr-un weekend, puteti apela la Cluj rent a car pentru a ajunge pe “campul de bataie”.
In Romania exista si un festival de reenactment faimos printre (putinii) cunoscatori, Porolissum Fest, care aduna iubitorii de istorie antica daco-romana la Salaj anual. De fapt, vizitatorii internationali sunt destul de numerosi si sunt incantati sa stea la masa cu gladiatori, centurioni, tarabostes si comati si sa deguste preparate traditionale… antice alaturi de ei.