Cetatile Dacice din Romania – Partea a II-a

Cetatile Dacice din Romania – Partea a II-a

Daca despre celti si vikingi se fac filme la Hollywood si se scriu carti, de ce nu ar fi si dacii nostri subiect de poveste? Astazi ne ocupam din nou de Cetatile Dacice din Romania – Partea a II-a. Haideti sa exploram minunata civilizatie a dacilor si mostenirea culturala pe care ne-au lasat-o!

Muntii Orastiei merita toata atentia noastra pentru frumusetea lor, dar si pentru fabulosul patrimoniu cultural pe care il adapostesc. Cetatile dacice din Muntii Orastiei se intindeau odinioara de-a lungul teraselor si vailor de aici. Ele cuprindeau fortificatiile Costesti-Cetatuie, Costesti-Blidaru, Banita, Lucani-Piatra Rosie, Varful Hulpe, Capalna si Cugir. Vor fi distruse in anul 106, cand imparatul roman Traian cucereste Dacia si o anexeaza Imperiului Roman.

Dar civilizatia din spatiul carpato-danubiano-pontic era una bogata printre paganii antici. Dacii erau agricultori, pescari si mineri, dar si mestesugari iscusiti. Podoabele dacice erau de o deosebita frumusete, iar motivele lor aduc foarte mult cu artefactele celtice. Si nu e de mirare, avand in vedere ca democratia militara a celtilor a patruns si in centrul Europei incepand cu al patrulea secol i. Hr., iar recente date arheologice arata ca Transilvania a intrat sub dominatie celtica in primele secole i. Hr.

Desigur, principala influenta pe care Dacia a simtit-o a fost aceea a grecilor – Bazinul Mediteranei ramane, in definitiv, leaganul civilizatiei europene, iar dacii nu au ramas insensibili la aceasta influenta, desi astazi ii percepem ca fiind cumva “rupti” de lumea din afara spatiului marginit de Muntii Carpati.

Despre daci se vorbea in anul 1867 in faimoasa publicatie “The Times”, cu ocazia unui reportaj cu privire la doua milenii de istorie romaneasca. Autorul accentua mandria romanilor de a se considera descendentii directi ai vechilor daci si speranta lor de atunci de a uni teritoriul Daciei de odinioara.

Daca doriti sa invatati despre civilizatia dacilor la situl arheologic, mergeti acolo cu inchirieri auto Deva!

Share
This entry was posted in Deva and tagged . Bookmark the permalink.