Cele mai frumoase biblioteci din lume

Cele mai frumoase biblioteci din lume

Ne-am obisnuit deja sa calatorim prin toata tara – si prin toata lumea, de fapt – dar ar fi important de amintit ca exista mai mult de un mod de a calatori. Astazi ma gandeam la genul de aventuri imaginare, care ne umplu multe ore de liniste si de culoare. Asa ca va invit sa vizitam cele mai frumoase biblioteci din lume.

Una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume este Biblioteca Nationala din Praga. In capital Cehiei, se gaseste Clementinum, o cladire impozanta istorica, ridicata in numele Sfantului Clement in evul mediu, si care astazi gazduieste biblioteca nationala ceha. Fondata in anul 1777, patrimoniul bibliotecii este imens: aproape 7 milioane de carti, manuscrise si obiecte sunt adapostite in universul colorat, baroc, al bibliotecii. Ne asteptam la o calatorie in secolul XVIII chiar dinainte sa pasim in Biblioteca Nationala din Praga.

Nu doar pe Vechiul Continent se gasesc biblioteci si monumente culturale. In Brazilia, la Rio de Janeiro, nu se petrece doar carnavalul. Daca aveti nevoie de o carte buna, trebuie sa apelati la Biblioteca Real Gabinete Portugues De Leitura, stabilita in 1837 de catre trei imigranti portughezi care doreau sa promoveze cultura in aceasta lume noua. Interiorul bibliotecii este uluitor: carti capitoneaza peretii de jos si pana sus, pe rafturi, printre arcade si coloane minutios sculptate. In 2014, ziarul Times a listat Biblioteca Real Gabinete Portugues De Leitura pe locul 4 in topul celor mai frumoase biblioteci din lume.

Credeati ca Romania nu se lauda cu biblioteci minunate? Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” din Iasi numara mai mult de 2.5 milioane de unitati bibliografice distribuite in 30 de sali. Cladirea este frumoasa, dar mai mult decat orice, este prima biblioteca din tara totalmente informatizata, cu o baza de date online si o importanta activitate de cercetare.

Daca rezervati un transfer in Iasi, puteti vizita frumoasa biblioteca din oras, dar si alte atractii ale acestui deosebit oras.

Share
This entry was posted in Iasi and tagged . Bookmark the permalink.