De ce sa vizitam Piatra Neamt?

De ce sa vizitam Piatra Neamt?

Ne place sa calatorim, iar in perioada rece, de obicei, planuim vacante pentru perioada calda sau pentru sarbatori. Dar unde sa mergem mai departe? De ce sa vizitam Piatra Neamt? Ne-am gandit la cateva motive.

Piatra Neamt se lauda cu o serie de muzee unice. Ceramica de Cucuteni este un simbol al permanentei pe taramurile carpato-danubiano-pontice. Frumoasele vase gasite spre sfarsitul secolului XIX atesta creativitatea unei civilizatii europene vechi de 7 milenii. La Piatra Neamt merita sa faceti o oprire la Muzeul de Arta Neolitica Cucuteni. Cam 300 de piese de tezaur pot fi admirate pentru un pret modic de 2 lei.

In mare masura uitat de critica literara moderna, scriitorul Calistrat Hogas este comemorat la Muzeul memorial „Calistrat Hogas”, unde puteti admira mobila, manuscrise, documente si alte artefacte ce au apartinut familiei. Pretul este de asemenea de doar 2 lei.

Daca iubiti istoria veche, merita de asemenea sa vizitati Piatra Neamt. Exista aici doua cetati de referinta. Curtea si biserica domneasca se gasesc in piata centrala a orasului si dateaza din secolul XV.

Biserica a fost zidita la finele secolului in stilul arhitectural traditional moldovenesc, pe cand din Curtea Domneasca au mai ramas portiuni de zid si pivnitele, care acum adapostesc expozitii de muzeu.

Si daca dorim sa pasim si mai adanc in trecut, trebuie sa ne departam 4 km de oras, spre sud-vest, unde vom intalni ruinele cetatii Petrodava de la Batca Doamnei. Datand din perioada Cucuteni, cetatea a fost locuita ulterior de geto-daci, iar acum monumentul e accesibil celor pasionati de arheologie.

Pentru un moment de spiritualitate, la poalele muntilor, popositi in satul Varatec, la Manastirea Varatec, cea mai mare dintre manastirile de maici din tara. 500 de maici traiesc in lacasul de cult infiintat in anul 1785.

Pentru a vizita toate aceste obiective de referinta, va invitam sa rezervati o inchiriere de masini la Piatra Neamt.

Share
This entry was posted in Piatra Neamt and tagged . Bookmark the permalink.