Noutate pe piata carburantilor: 190 de benzinarii MOL

Noutate pe piata carburantilor: 190 de benzinarii MOL

Potrivit publicatiei Ziarul Financiar, iata cea mai importanta noutate pe piata carburantilor: 190 de benzinarii MOL intaresc pozitia grupului petrolier maghiar pe piata din Romania.

Recent, grupul petrolier MOL a achizitionat 42 de benzinarii Agip, ultimele reminiscente ale prezentei concernului italian ENI pe piata locala. Italienii intrasera pe piata romaneasca in anul 1995. Cu acestea, MOL va crea o retea de aproape 200 de benzinarii. Va mai dura pana cand noile statii de petrol vor fi amenajate si integrate in reteaua MOL, insa reprezentantii companiei anunta ca momentan se urmareste o optimizare a retelei care, se spera, nu va presupune renuntarea la statiile deja existente.

In afara de statiile vechi Agip, MOL au infiintat in decursul anului curent 11 benzinarii noi, ajungand la o cifra de afaceri de aproape un miliard de euro (cifra care, spera maghiarii, va fi depasita in anul 2015). Desigur, trebuie luat in considerare faptul ca transformarea statiilor Agip va necesita un buget semnificativ, fiind un proces de rebranding de amploare, insa profitul asteptat va amortiza cheltuielile.

La ora actuala, cel mai puternic jucator pe piata petroliera romaneasca este grupul OMV-Petrom. Rompetrol, cel de-al doilea nume in domeniu, vine de asemena in forta, anuntand ca intentioneaza ca in urmatoarele luni sa finalizeze modernizarea a 90 de puncte (pana in septembrie, 50 fusesera deja transformate).

Piata benzinei este dominata, prin urmare, de Petrom, Rompetrol, MOL si Lukoil, care impreuna detin 1400 de statii de vanzare de carburant. NIS si SOCAR sunt noile aditii ale sectorului. In afara de marile branduri, in Romania mai exista cam 600 de statii independente.

Odata cu preluarea retelei de benzinarii Agip din Romania, cei de la MOL au mai preluat reteaua ENI – Agip din Cehia si Slovacia. A detine sau a inchiria o masina a devenit o necesitate in Romania se pare, lucru reflectat in lupta intensa a jucatorilor de pe piata locala a carburantilor.

Share
This entry was posted in Blog, Inchirieri masini, Rent a car Romania and tagged , , . Bookmark the permalink.