Cateva lucruri interesante de aflat despre Oradea

Cateva lucruri interesante de aflat despre Oradea

Resedinta si cel mai mare oras din judetul Bihor, Oradea este un exemplu viu de inter-relationare inter- culturala fericita, dar si o destinatie turistica de seama in Romania. Iata cateva lucruri interesante de aflat despre Oradea, lucruri care, speram noi, va vor convinge sa puneti acest minunat oras pe lista lucrurilor “de vazut” in Romania – asta daca inca nu v-ati lasat cuceriti de Oradea in trecut!

Oradea este o perla a Transilvaniei, construita in valea Raului Crisul Repede, la granita cu Ungaria.

Populatia este insemnata: aproape 250.000 de locuitori. Sunt aproape 70% romani dintre acestia si aproape 30% maghiari.

In evul mediu, Oradea era poate cel mai important centru cultural si de comert din Ardeal. In Cetatea Oradei, cu secole in urma, exista un Observator Astronomic, un simbol al carturarilor estici, o mecca pentru astronomi – care pe atunci consierau Meridianul Oradea ca fiind punctual 0 – asa cum Greenwich este azi Meridianul Zero.

Sunt cateva destinatii “secrete” foarte frumoase, care merita explorate in Oradea. Una dintre acestea este Palatul Ullmann, construit cu un an inainte de Marele Razboi, in 1913, in stilul “secession”, cu o arhitectura interesanta si vitralii colorate impodobind geamurile.

In acelasi stil a fost construit si Palatul Vultur intre anii 1907-1908, un pasaj inalt unde puteti sa va bucurati de o cafea aburinda.

Biserica cu Luna este o constructie unica pe continentul European. “Luna” e un mecanism innovator – o sfera de 3 metri diametru, ca o luna, vopsita jumatate in negru si jumatate in auriu, care mimeaza miscarea de rotatie a Lunii in jurul Terrei, descriind fazele satelitului. Mecanismul nu mai functioneaza acum, dar biserica tot merita vizitata pentru frumusetea constructiei (care dateaza de la sfarsit de secol XVIII) si pentru portretul eroului revolutionar Horea, care vegheaza iconostasul.

Oradea adaposteste de asemena Universitatea, parcuri nenumarate, Casa de Cultura a Sindicatelor si multe mall-uri. Pe toate le puteti vizita intr-un tur complet cu transfer Oradea.

Share
This entry was posted in Oradea and tagged . Bookmark the permalink.