Palatele din Oradea – Partea a II-a

Palatele din Oradea - Partea a II-a

Dragi prieteni, ce-ar fi sa ne plimbam din nou prin Palatele din Oradea? Mai dedicam o zi acestei frumoase si volatile activitati, caci ne raman multe obiective de parcurs.

Vorbeam data trecuta despre cateva dintre cele mai frumoase palate si castele din orasul de pe Crisul Repede. Astazi vom explora alte resedinte deosebite. Haideti sa le vedem!

Palatul Vulturul Negru este un adevarat monument al arhitecturii secession si un simbol al orasului Oradea. A fost construit de arhitectii localnici Marcell Komor si Dezso Jakob intre anii 1907 si 1908. Cand a fost deschis palatul, era o mandrete de cladire multifunctionala. Adapostea un cazino, mai multe hoteluri, birouri si restaurante la momentul inaugurarii. E clar ca Oradea nu se lasa mai prejos in vremea cand Bucurestiul era “Micul Paris”. Astazi, la Vulturul Negru putem inca sa poposim pentru o cafea, un pranz bun sau un eveniment social.

Primaria din Oradea este de asemenea adapostita in incinta unui edificiu monumental: un palat construit intre anii 1902-1903 in stil neoclasic. Patru statui domina etajul superior, ca si emblema orasului Oradea. Cu o intaltime considerabila (50 de metri), Turnul cu Ceas se gaseste pe latura cu vedere spre Cris. Si ghiciti cine se adapostesc aici? Multe bufnite prietenoase! Ele isi continua rutina zilnica nestingherite in ritmul batailor netulburate ale mecanismului orologiului ce indica ora precis de peste un secol.

Un palat cu un stil unic, vesel si rotunjit este Casa Deutsch. Resedinta a fost construita sub indrumarea lui Sztarill Ferenc intre anii 1906 si 1910. Fatada este decorata cu motive florale rotunjite si populare. La etaj, arta este dominata de semicercuri, iar fereastra mare din centru este ornata cu o inima rotunjita.

Toate aceste palate sunt monumente demne de toata atentia. O excursie in oras merita sa le includa.

Cum ajungem sa le vizitam pe toate? Cu un transfer de la aeroportul din Oradea.

Share
This entry was posted in Oradea and tagged . Bookmark the permalink.