Adevarata rezidenta a lui Vlad Tepes

Adevarata rezidenta a lui Vlad Tepes

Fie ca mustacim amuzati de confuzia (mai mult sau mai putin) intentionata, fie ca ne exaspereaza inadvertenta istorica, stim cu totii legenda lui Dracula. Pe de alta parte, pentru cei ce doresc sa invete despre adevarata istorie si despre adevarata figura istorica despre care se spune ca ar fi inspirat personajul scriitorului irlandez Bram Stocker, se poate vizita adevarata rezidenta a lui Vlad Tepes.

Credeati ca Bran este castelul lui Dracula? Putem afirma fara sa ne temem ca am gresi ca raspunsul la aceasta intrebare este “nu”. Si nu, Bran nu a fost nici castelul lui Tepes, ci apartinea in evul mediu mesterilor sasi din Brasov. Adevarata resedinta a domnitorului vlah Vlad Tepes este Cetatea Poenari. Ce ziceti de un tur privat al cetatii?

Fortareata se inalta falnica la vreo 25 km de Curtea de Arges, la poalele Muntilor Argesului. Intr-un peisaj mirific, verde si neatins de om, Cetatea Poenari se gaseste pe un platou, separata de munte printr-o prapastie adanca, dar zidurile sale falnice dainuie de secole.

Cetatea nu a fost construita de Vlad Tepes, ci in secolul al XIV-lea de Negru Voda. Totusi, este atestata documentar pentru prima data abia in 1453. A fost locul in care Vlad Tepes s-a refugiat si si-a regrupat fortele armate in fata atacurilor turcilor.

Daca va asteptati la un castel in stilul Pelesului sau al Branului, asteptarile va vor fi inselate. Cetatea Poenari este astazi o frumoasa relicva, dar zidurile groase si reminiscentele turnurilor au ramas in picioare, chiar dupa asediul turcilor din 1462 si cutremurul de pamant din anul 1915.

Localnicii povestesc cu mandrie ca Poenari a stat stavila in calea invaziei otomane, intarziindu-i expansiunea spre centrul Europei cu mai bine de 7 decenii. De asemenea, multe legende se tes in jurul cetatii si al enigmaticului domn, dar pe acestea va vom lasa sa le descoperiti in calatoria pe care o veti face in Arges!

Share
This entry was posted in Pitesti and tagged . Bookmark the permalink.