Orasul Timisoara, cateva curiozitati

Orasul Timisoara, cateva curiozitati

Daca despre Bucuresti se spunea ca e “Micul Paris” pe undeva, prin secolul al XIX-lea, ce putem zice despre Timisoara? Ei bine, ca este “Mica Viena” a Romaniei. Deja am stricat putin surpriza – desi speram ca nu iremediabil: azi vorbim despre Orasul Timisoara, cateva curiozitati.

1. Numele unguresc al Timisoarei este Temesvar, cel sarbesc este Temeschwar, iar germanii numeau orasul Temeschburg. Previzibil, Timisoara, centru important in Ardeal, este un spatiu intercultural si cosmopolit.

2. In anul 1884, Timisoara devine primul oras din Europa care sa introduca iluminatul electric public. Asta se intampla la foarte scurt timp dupa ce New York introdusese curentul electric stradal.

3. Piata Victoriei nu se gaseste doar in Bucuresti – desigur – Timisoara se lauda cu acest important centru, locul unde multimea si-a declarant independenta de communism in decembrie 1989. De fapt, Revolutia a inceput aici. Piata Victoriei din Timisoara se mai numeste si Piata Operei – fiind dominate de impozanta cladire a acestei institutii – si, dupa desfiintarea liniilor de tramvai din anii 1980, a devenit cea mai importanta zona de promenada pietonala din oras.

4. Numele de “Mica Viena” atribuit Timisoarei se datoreaza bogatei istorii si culture locale. Aici gasiti monumente din secolele trecute – cea mai veche si mai importanta cladire fiind Castelul Huniade construit de Ioan de Hunedoara intre anii 1443-1447. Aici se gaseste si unul din principalele muzee ale orasului.

5. Istoric vorbind, Timisoara a fost locul poate cel mai expus invaziilor si ocupatiilor straine din Romania. Locuit inca din antichitate de daci, orasul a fost ocupat de romani, apoi dupa retragerea acestora s-a aflat succesiv sub stapanire ostrogota, gepida, huna, avara si bulgara pana in secolul al X-lea, cand a fost ocupat de unguri. Cucerita de turci la 1552, Timisoara revine Austro-Ungarilor din 1716. Este reunita cu Romania abia in anul 1920, prin faimosul Tratat de la Trianon.

Nu in ultimul rand, aici puteti apela la inchirieri masini Timisoara pentru servicii de car rental excelente.

Share
This entry was posted in Timisoara and tagged , . Bookmark the permalink.