Ford opreste productia temporar la Craiova

Ford au in plan sa opreasca productia in uzina de la Craiova pentru 13 zile in luna noiembrie, iar productia de motoare va fi oprita si ea pentru opt zile. Aceasta noua perioada se adauga celor sapte zile din septembrie si 13 din octombrie in care productia a fost oprita, ceea ce aduce numarul zilelor fara productie de masini in acest an la 33.

Aceste suspendari in productie sunt ca raspuns la situatia precara de pe piata europeana si ca atare Ford Romania continua sa-si ajusteze volumele de productie la uzina de la Craiova.

Aceste opriri de productie duc la o pierdere de un total de 12.200 de masini si 8.000 de motoare care ar fi putut fi produse in acest interval. O aproximare a tuturor opririlor inseamna ca acestea vor reprezenta aproximativ 20% din businessul companiei in Romania.

Totusi uzina de la Craiova nu este singura oprita, si uzina Saarlouis din Germania va fi oprita pentru 15 zile cam in aceeasi perioada.

In conformitate cu Contractul Colectiv de Munca, in perioada zilelor de intrerupere a productiei, angajatii vor fi in somaj tehnic, acestia urmand sa fie platiti cu 80% din salariul de baza. Salariul mediu este de circa 2.000 de lei in uzina de vehicule, iar in cazul opririi productiei 2,500 de salariati vor fi afectati, in timp ce in uzina de motoare vor fi afectati aproximativ 1.400.

Seful Sectiei de Productie Motoare de la Ford Craiova – Ian Pearson – a declarat la mijlocul lui octombrie ca uzina va produce cu o cadenta de aproape 1.000 de unitati pe zi, un total de 200.000 de motoare, in comparatie cu 27.000 anul trecut, dar asta e valabil doar daca productia este sustinuta de catre exporturile in afara Europei.

In ceea ce priveste piata europeana, inmatricularile autoturismelor cu marca Ford au scazut cu 5.7% in primele noua luni, la un volum de 694.000 de unitati.

Share
Acest articol a fost publicat in Rent a car Romania.