Martie Martisor sau, cum intampina romanii primavara

Martie Martisor sau, cum intampina romanii primavara

Stim ca va ganditi la asta deja de ceva vreme: vine primavara! In asteptarea sa, haideti sa vorbim astazi despre Martie Martisor sau, cum intampina romanii primavara.

1 Martie marcheaza inceperea primaverii calendaristice. Desi vremea de afara nu este intotdeauna primavaratica la finele lui februarie si inceputul lui martie iar cei ce doresc sa fie excesiv de rigurosi plaseaza inceperea primaverii “dupa stil vechi” in data echinoctiului de primavara, 21 martie, prima zi a lunii lui Marte are un efect psihologic asupra oamenilor, plictisiti de acum de frigul si tristetea iernii.

Dincolo de riscul asteniei de primavara si al racelilor sezoniere, romanii (si bulgarii) celebreaza prima pe 1 martie Martisorul, o sarbatoare cu origini pagane vechi. Astazi, Martisorul este un prilej pentru ca oamenii sa isi daruiasca o floare sau un mic simbol de dragoste sau prietenie. Se pare ca sarbatoarea Martisorului poate fi atribuita daco-tracilor, deoarece aceasi sarbatoare, Martenita, apare si in Bulgaria. Oficial, se pare ca sarbatoarea a aparut in secolul 7, cand Anul Nou era sarbatorit de Imperiul Roman in prima zi a primaverii.

Sapaturile arheologice au dezvaluit amulete (presupuse a fi martisoare) datand de acum 8000 de ani. Snurul alb cu rosu al martisorului are la randul sau legenda proprie. Una dintre aceste mituri vorbeste despre lupta dintre Iarna si Primavara. Legenda spune ca, in prima zi a lui martie, frumoasa Primavara se plimba prin padure cand a descoperit un ghiocel plapand rasarind de sub zapada. Hotarata sa il ajute, a inceput sa topeasca zapada din jurul sau, dar asta a infuriat-o pe batrana Iarna, care a inghetat ghiocelul intr-o clipa. Primavara a acoperit ghiocelul cu mainile, insa s-a ranit intr-o tufa de maracini. Picatura de sange care i s-a prelins din deget a inviat ghiocelul si a invins Iarna. (De aici si culorile Martisorului au ramas rosul si albul).

Noi va propunem sa intampinati primavara cu o calatorie cu rent a car Romania.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog, Inchirieri masini, Rent a car Romania.