Situatia Dacia de la Mioveni acum si in viitorul apropriat

Presedintele si directorul general al Automobile Dacia – Nicolas Maure – isi indeamna furnizorii locali de componente sa se extinda in Maroc. Renault a investit deja peste un miliard de euro in uzina din Tanger – care concureaza direct cu cea de la Mioveni.

Dupa 15 ani de prezenta in Romania – si preluarea fabricii Dacia – seful grupului de afaceri de aproape 4,5 miliarde de euro anul trecut a spus despre dorinta curent a companiei ca producatorii romani sa inceapa sa treaca fronteira si sa se extinda cumva in Maroc, fie prin aliante cu producatori locali, fie direct.

Acest mesaj vine in contextul in care Renault a mutat deja jumatate din productia de Sandero – al doilea brand ca vanzari de la Dacia, in Maroc, iar productia de la Mioveni si-a atins aproape maximul anul trecut, astfel incat se asteapta ca ea sa scada pe 2014.

Uzina Dacia din Romania are peste 1.500 de furnizori de componente si servicii, o parte dintre acestia deja exporta piese catre uzinele din Maroc, de la Tanger si Casablanca, unde sunt asamblate modelele Logan, Snadero, Dokker si Lodgy.

In 2014 se estimeaza o productie undeva in jurul a 310.000-320.000 de unitati. Aceasta productie va fi mai scazuta deoarece uzina de la Tanger a inceput sa produca masini si pe cea de-a doua linie si exista un transfer al modelului Sandero. Obiectul pentru acest an la Mioveni este pastrarea celor trei schimburi de productie si acoperirea cererii pentru Duster – conform celor spuse de Maure.

Din 2015, uzina de la Mioveni va fi influentata atat de activitatea din maroc, cat si de noua uzina a companiei din Algeria – aceasta fiind construita in parteneriat cu statul algerian la Oran, unde vor fi produse modele Renault Symbol.

Share
Acest articol a fost publicat in Rent a car Romania.