Topul asiguratorilor auto dupa daune achitate

Omniasig, Astra si Groupama sunt cele trei firme de asigurari care au platit cele mai mari despagubiri ca volum, adunate ajungand la echivalentul a 45% din daunele inregistrate la nivelul pietei.

Aceste sume sunt in realitate cu 13% mai mici in primele noua luni ale anului, fiind totusi de aproape trei ori peste media pietei. Daunele au scazut dar primele castigate – acestea fiind aferente oblgiatiilor asumate in perioada de analiza – au crescut cu 3% la nivelul intregii piete de asigurari generale.

Anul acesta s-a observant o gestiune mult mai stransa a dosarelor de dauna, asiguratorii solicitand documente aditionale precum si informatii suplimentare inainte de a efectua o plata. Businessul in general a fost mult mai mic decat in anii precedent dar si dauna medie a scazut ca valoare.

Omniasig a platit despagubiri cu o valoare cumulata de 619 milioane de lei, reprezentand 85% din primele castigate. Aceasta este cea mai mare rata a daunei, chiar daca este in scadere cu cinci puncte procentuale fata de anul precedent.

Pe locul doi ca volum al despagubirilor este Astra, cu 286 de milioane de lei, cu o rata a daunei de doar 48%, aceasta fiind cea mai mica rata a unui asigurator de talie mare dupa primele noua luni ale anului.

Cand consideram nivelul agregat, rata de dauna medie este de 67% dar exista diferente destul de mari de la un asigurator la altul in functie de structura portofoliului. Spre exemplu, politele property – acestea inregistreaza o daunalitate foarte buna in lipsa unui eveniment catastrofal – sunt aproape o treime din vanzarile Astra.

Cele mai mari despagubiri au fost platite in contul politelor de raspundere civila auto – RCA – si Casco.

Francezii de la Groupama, al caror portofoliu este reprezentat in proportie de doua treimi de polite auto, ocupa locul trei la capitolul de cele mai mari despagupbiri achitate dupa primele noua luni, respective 378 milioane de lei. Imediat dupa aceasta vine Allianz-Tiriac cu despagubiri de 355 milioane de lei, cei doi asiguratori avand o rata a daunei de 68% si respectiv 58%.

Share
Acest articol a fost publicat in Rent a car Romania.