Romanii au cheltuit mai mult pe masini la mana a doua

De de la inceputul anului romanii au cheltuit mai mult pe masini la mana a doua decat pe masini noi, si pentru a va oferi cateva cifre, aproxiamtiv un milliard de euro a fost cheltuit pe masini second-hand in timp ce doar 700 de milioane de euro pe autovehicule noi.

Luna octombrie a vazut un numar de 21.000 de masini second-hand inmatriculate, in crestere cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut. De partea cealalta a monedei, inmatricularile de masini noi au scazut cu 18% in aceeasi perioada.

De la inceputul lui 2013, romanii au inmatriculat peste 120.000 de masini mai vechi de zece ani, astfel varsta medie a parcului auto inainteaza inspre 14 ani, fata de 11 ani cat avea in 2007. Acesta fiind rezultatul invers dorit de catre autoritatile guvernamentale care au instituit programul Rabla de cativa ani. In aceasta perioada de sapte ani statul roman a alocat fonduri in valoare de aproape 435 milioane de euro pentru a reinnoii parcul auto. Programul Rabla din acest an chiar a fost suplimetnat cu inca 3.000 de tichete, cu o valoare totala de 4.5 milioane euro.

In acest context, Constantin Store decalrat la inceputul lui 2013 ca indiferent de cele mai bune intentii ale programului de casare, taxa de poluare trebuie optimizata in asa fel incat sa sustina intinerirea parcului, banii astfel ‘investiti’ in program sunt practic aruncati pe geam din cauza ultimei versiuni a taxei de timbru verde.

Ponderea de 54% de rable inmatriculate in Romania se pastreaza si in luna octombrie, cand din cele peste 25.000 de masini inmatriculate peste jumatate sunt mai vechi de zece ani. Cand comparam cu anul precedent, aceasta pondere era de 47% iar in 2011 de 38%. Motivul pentru aceste diferente este ca in 2011 era in vigoare taxa de mediu care lovea cel mai aspru masinile vechi, dar de atunci inspre prezent aceasta taxa s-a redus culminand cu timbrul de mediu intrat in vigoare pe 15 martie 2013 care a dus la oc restere a vechimii automobilelor la mana a doua importate.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.