Obiective turistice – Pestera Dambovicioara

Pestera Dambovicioara se gaseste in zona carstica a culoarului Rucar-Bran si s-a format in calcarele Masivului Piatra Craiului, fiind creata de actiunea apelor paraului Dambovicioarei.

Spatiul subteran este format dintr-o galerie fosila putin ramificata lunga de aproximativ 250 de metri care are un traseu usor ascendent si orientata de la SV la NE.

Pestera este strabatuta de un usor curent de aer, are o umiditate moderata si o temperatura medie intre 10 si 12 grade.

Prima documentare istorica a pesterii vine din anul 1767 cand este citata de catre J. Fridalsky in lucrarea ‘Mineralogia Magni Principatus Transilavnie’ si a fost prima pestera din Muntenia si Oltenia care a fost semnalata intr-o lucrare stiintifica.

Pestere a fost vizitata constant aproape din acel an astfel incat fiecare colt al ei este acum botezat cu un nume mai ciudat decat altul: sala dantelelor, scrisul chinezesc, cerbul, orga sau sala liliecilor fiind cateva exemple.

Cercetari recente au descoperit o noua galerie, mai greu accesibila vizitatorilor dar care contine foarte multe resturi fosile de Ursus Spelaeus – sau ursul de pestera, o specie de urs care a existat in Europa in perioada Pleistocenului.

Legenda legata de Pestera Dambovicioarei spune ca in ea a trait un pustnic cu numele de Pavel, care se ruga la un ‘altar’, se ducea la ‘masa’ unde manca si ‘scaunul’ unde sedea. Altarul, masa si scaunul fiind formatiuni calcaroase care si-au schimbat forma pe parcursul timpului.

Tot conform legendei, pestera a fost adapostul a doi haiduci celebri Fulga si budac – in perioada primului razboi mondial. Se spune ca se ascundeau intr-o nisa din pestera si jefuiau pe bogatanii care veneau sa viziteze pestera si dadeau banii saracilor. Totusi intr-un tarziu au fost tradati, Budac fiind impuscat si Fulga trimis in inchisoare.

Daca planuiti s-o vizitati nu uitati sa va ganditi la servicii de inchirieri masini Romania.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.