Aroma sarbatorilor, miros de brad si culoarea rosu

Aroma sarbatorilor, miros de brad si culoarea rosu

Inca nu a venit Mos Nicolae, insa chiar daca sezonul sarbatorilor de iarna nu a inceput inca, putem vorbi deja despre aroma sarbatorilor, miros de brad si culoarea rosu.

Toate sarbatorile aduc zambete si bucurii; dar sarbatorile de iarna au ceva in plus, acel “quelque chose” care le face spectaculoase, grandioase si calde: lumina si culoarea. Ambele sunt, in egala masura, responsabile pentru contrastul seducator dintre frigul de afara si caldura din camine.

Lumina este un element esential al Craciunului (simbolizand nasterea si mantuirea), precum si al Noului An (artificiile creaza un aer festiv prin a lor explozie de culare si energie, marcand un nou inceput plin de speranta). Cat despre culoare, rosul este de departe cea mai importanta culoare a sezonului. Totul, de la mantia lui Mos Craciun pana la ornamentele din casa si din pom, este de un rosu regal, festiv. Culoarea rosu simbolizeaza sangele (cu toate implicatiile sale: sacrificiu, pericol, dar si renastere, viata, foc si energie). Obsesia culorii rosu a inceput in lumea occidentala in vremea Imperiului Roman, cand rosul era blazonul imperial. In evul mediu, rosul a ramas simbolul puterii si al nobilimii, dar si al Bisericii Catolice.

Asadar, lumina si rosul nu trebuie sa lipseasca din case in perioada Craciunului. Un alt element in traditia romana (si internationala) este bradul de Craciun. Avand origini ancestrale, pagane, impodobirea bradului confera nu doar culoare, ci si o aroma proaspata si minunata casei.

Cum sa decoram casa, insa? In principiu, orice este incurajat in materie de decoratiuni de Craciun: puteti opta pentru un decor “multicolor”, un brad plin de culoare si ornamente de toate felurile. Dar exista si optiunea de a folosi doua culori dominante (spre exemplu, rosu si auriu). Rosul si auriul sunt ambele calde, puteti impodobi un brad cu ghirlande aurii si globuri rosii si aurii. Lumanarelele parfumate pot decora semineul sau o simpla masuta joasa.

Anul acesta, tendintele cromatice sunt indraznete, exeperimentand un “look” classy si “glam”, combinand negrul cu auriul. Dar daca doriti sa pastrati traditia, puteti oricand miza pe combinatia rosu si alb (sau argintiu). Optiunile sunt infinite, iar iarna afara se arata deja magica si plina de zapada!

Share
This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.