Muntii Apuseni – Privire de ansamblu Apusenii de Nord

Muntii Apuseni reprezinta, dupa cum le spune si numele, lantul de munti din vestul tarii, locul de bastina al motilor, fermieri din tata in fiu al caror origini sunt pierdute in istoria tumultoasa si arareori documentata a regiunii. O defalcare geografica vede Muntii Apuseni impartiti in: Apusenii de Nord, Satul Avran Iancu, Patrulaterul Aurifer si Apusenii de Vest.

Incepand de la Nord in jos, inaltimea maxima a Apusenilor de Nord abia daca trece de 1400, dar panoramele si peisajele reservate celor care se incumeta sa viziteze regiune, numai mediocre nu sunt.

Intreaga regiune este ideala pentru calatorii mai aventurieri, precum si cei pasionati de camping si urcat munti, deoarece Apusenii de Nord sunt foarte putin populati comparative cu celelate regiuni din vestul tarii, majortiatea locuitorilor aflanduse pe valea dintre Turda si Stei. Ca atare in aceste zone nepopulate, animale salbatice precum rasul, lupul si altele isi vad de trai in elemental lor.

Prin aceasta zona, putinele catune care sunt imprestiate pe pantele muntilor par suspendate, atat fizic cat si in timp, unele dinter ele fiind considerate ca fiind cele mai vechi sate din Romania.

Continuand inspre zona dintre Huedin si Albac, putem considera ca aceasta este reprezentativa pentru muntii Apuseni, cu drumul dintre cele doua localitati fiind pe alocuri greu de parcurs, dar cu niste atractii naturale extreme de frumoase sub forma ghetariilor din pesteri. Aici trebuie sa amintim Ghetarul Scarisoara care se gaseste in pestera cu acelasi nume – formata din doua parti care se afla la baza unui put adanc de 48 de metri. Trebuie mentionat ca ambele parti ale pesterii sunt pline cu gheata, lucru posibil datorita faptului ca temperature in pestera este constant de -1 grade Celsius, indiferent de temperature de afara.

Mai sunt foarte multe de spus despre aceasta regiune din muntii Apuseni, dar vom mai avea si alte ocazii sa vorbim despre ele si despre multe alte atractii turistice din Romania. Nu uitati in schimb, ca indiferent unde va duceti, puteti beneficia de serviciile noastre de inchirieri masini in Romania.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.