Productia de masini in 2014 incepe sa scada

In primul trimestru al lui 2013, Dacia si Ford au produs cumulat 107.573, o cifra in scadere cu 0.1% comparativ cu perioada similara a lui 2013 dar este usor de preconizat cum acea cifra totala urmeaza sa scada drastic in viitorul foarte apropiat.

Renault a mutat deja jumatate din productia de modele Sandero in Tanger – dupa extinderea uzinei marocane – iar la fabrica Ford, multiplele zile ‘de repaus’ incep sa-si puna amprenta asupra numarului de masini produse in tara.

Productia de la Dacia a crescut totusi in primul trimestru, dar numai cu 4.5% fata de aceeasi perioada a lui 2013, aceasta fiind sustinuta in principal de Logan – a carui productie a crescut cu 25%, in timp ce productia Duster a urcat cu numai 3% – ambele procentaje sunt in comparatie cu primul trimestru al anului 2013.

Productia autohtona a fost afectata cel mai tare de catre cele patru zile in februarie si cinci in martie, pe durata carora uzina Ford a fost oprita. In total, uzina americana a produc cu aproape 20% mai putine masini in primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

In ceea ce priveste Dacia Sandero, acest model a vazut o scadere puternica a productiei pe durata primului trimestru de aproape 50%, aceasta scadere masiva avan loc pe fundalul mutarii productie la uzina din Tanger.

In Tanger mai sunt produse si modelele Lodgy si Dfokker, dar acestea reprezinta volume foarte mici in Europa. Legat de aceasta mutare, Constantin Stroe – vicepresedintele Dacia – a declarat intr-un interviu recent ca mutarea productiei de la Mioveni la Tanger vine in conditiile in care fabrica de la Mioveni a ajuns la capacitate maxima, in timp ce in Maroc fabrica este abia la un sfert, la care se adauga faptul ca in Tanger salariile sunt considerabil mai mici si infrastrucutra de export este mult mai dezvoltata.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.