Dobrogea: o destinatie turistica prea putin explorata

Dobrogea: o destinatie turistica prea putin explorata

Dupa cum ne-am propus, ne continuam incursiunea prin cele mai frumoase zone din Romania cu o vizita in Dobrogea: o destinatie turistica prea putin explorata.

Strategic amplasata la rascrucea dintre Marea Neagra si Marea Nordului, un liant intre est si vest, Dobrogea este regiunea bogata si fascinanta dintre Dunare si vechiul Pont Euxin. Dupa o istorie spumoasa, marcata de invazii repetate, in 1877, Dobrogea a fost oficial anexata Romaniei, lucru care a marcat inceputul unei perioade de pace si prosperitate (rar umbrita de evenimentele triste ale istoriei).

Cele mai cunoscute puncte de interes turistic sunt Delta Dunarii si marile orase Constanta, Tulcea, dar si statiunile litorale Mamaia, Eforie Nord si Sud sau Costinesti. Totusi, astazi ne propunem sa exploram regiuni mai putin populare din Dobrogea, dar cu nimic mai prejos.

Intre Constanta si Cernavoda, veti gasi la un moment dat un indicator subred care citeste “spre Capidava”. Locul merita cu prisosinta vizitat, fiind un centru antic, geto-dac, apoi castru in timpul Imperiului Roman, apoi centru ecleziastic si unitate de cavalerie intre secolele IV si VI. Parasita dupa retragerea romano-bizantina (cca. 600), Capidava a fost reconstruita de bizantini trei secole mai tarziu si in final parasita dupa incendierea din 1036 provocata de pecenegi. Astazi, cetatea Capidava este inclusa in circuitul turistic, iar relicvele arheologice au o mare insemnatate si pot fi admirate.

Comuna Topalu poate nu va spune nimic; dar dintr-un punct de vedere, este poate cea mai bogata din Romania! Si asta pentru ca aici exista Colectia Dinu si Sevastita Vintila, o galerie de 228 de exponate, in mare parte picturi semnate de Grigorescu, Corneliu Baba, Octav Bancila sau Tonitza. Piesele au fost adunate de Gheorghe Vintila, medic bucurestean si iubitor de arta, care a infiintat micul muzeu in 1960, in memoria iubitilor sai parinti (invatatori care infiintasera prima scoala din comuna).

Castigurile derizorii nu trebuie sa va descurajeze: merita cu siguranta sa vizitati aceste locuri unice din Dobrogea.

Share
This entry was posted in Blog, Constanta, Constanta Aeroport, Inchirieri masini, Rent a car Romania and tagged , . Bookmark the permalink.