Hai la muzeu la Iasi la Palatul Culturii!

Hai la muzeu la Iasi la Palatul Culturii!

Dupa o asteptare de opt ani, putem sa o spunem din toata inima: Hai la muzeu la Iasi la Palatul Culturii! Ani de zile de restaurari au trecut, 26 de milioane de euro s-au cheltuit, dar in sfarsit Palatul Culturii din Iasi isi redeschide portile.

Acum, cladirea Palatului si-a recapatat stralucirea de acum aproximativ un secol. Iesenii se pot din nou mandri cu acest deosebit simbol cultural. Din anul 2008 si pana in 2016, experti si lucratori au muncit asiduu pentru a reabilita pictura din interior si dinauntru, mobila si fundatia veche a Palatului (care poate fi vazuta, asemenea ruinelor din Viena, spre exemplu, prin podeaua din sticla).

Cladirea monument a Palatului Culturii din Iasi a fost ridicata intre 1906 si 1925 pe locul fostei Curti Domnesti moldovene. Este o constructie monumentala, cuprinzand 36000 de metri patrati si aproape 300 de camere. A fost mai intai Palat de Justitie si Administrativ urmand ca in anul 1955 sa fie destinata culturii. Astazi, Palatul Culturii gazduieste Complexul Muzeal Moldova.

Turistii sunt invitati sa ii treaca pragul din nou, chiar daca, dupa atata munca si investitie, doar o proportie mica din palat (adica, doar cateva incaperi) au fost reintegrate in circuit). Totusi, ansamblul unitar arata frumos si merita intreaga apreciere.

Cum a luat fiinta Palatul Culturii din Iasi? Totul a inceput cand Iasiul a pierdut statutul de capitala a tarii. Atunci, Carol I a dorit sa ii consoleze pe ieseni si totodata sa ii recompenseze ridicand Palatul ca simbol al statutului de capitala culturala a Romaniei. Inspiratia arhitecului a venit de la Palatul de Justitie din capitala Frantei, iar stilul arhitectural este cel neogotic.

Va lasam sa ii descoperiti misterele singuri, pentru ca e mult de vizitat; va incurajam doar sa inchiriati o masina cu Iasi rent a car pentru excursia in Moldova!

Share
This entry was posted in Iasi and tagged , . Bookmark the permalink.