Mircea Cartarescu, castigatorul Premiului de Stat al Austriei

Mircea Cartarescu, castigatorul Premiului de Stat al Austriei

Adeseori, am ajuns sa plecam fruntea cand iesim “in lumea larga”, am ajuns sa nu ne mai mandrim cu faptul ca suntem romani. Imaginea noastra nefavorabila in strainatate a ajuns sa fie ceva ce ne defineste. Dar sunt momente si sunt oameni care ne reamintesc ca exista motive de a ne bucura ca traim in Romania. Unul dintre acestia este Mircea Cartarescu, castigatorul Premiului de Stat al Austriei.

Lumea germanofona pare sa se fi indragostit de scriitorul nostru cel indragit, Mircea Cartarescu. Dupa ce pe data de 11 martie a fost laureat cu Premiul Orasului Leipzig pentru Armonie Europeana, lui Cartarescu i se va decerna pe data de 27 iulie in orasul Salzburg Premiul  Osterreichischer Staatspreis fur Europaische Literatur, una dintre cele mai prestigioase distinctii din literatura internationala. Valoarea premiului este de 25.000 Euro si se acorda pentru intreaga opera literara a scriitorului roman.

In 1970, Eugen Ionescu a primit acest premiu. De atunci, niciun scriitor roman nu a mai primit aceasta distinctie. Mircea Cartarescu se inscrie printre laureati renumiti ca Milan Kundera, Salman Rushdie, Umbero Eco, Italo Calvino, Vaclav Havel, Javier Marias sau John Banville.

Nascut in data de 1 iunie 1956 la Bucuresti, Mircea Cartarescu a urmat Facultatea de Filologie la Universitatea Bucuresti inainte de a debuta ca poet si apoi ca prozator. Pintre cele mai cunoscute scrieri se numara volumul de povestiri “Nostalgia”, romanul scurt “Travesti” si romanul in trei volume “Orbitor”, o opera de referinta in literatura contemporana romaneasca. In Romania, Cartarescu a fost premiat de Academia Romana, de Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania, Uniunea Scriitorilor, precum si de reviste ca Flacara, Tomis sau Ziarul de Iasi. Peste hotare, scriitorul a fost onorat cu distinctii la Leipzig, Frankfurt, Paris, Torino, Goteborg si s-a aflat in ultimii ani printre favoritii in “cursa” pentru prestigiosul Premiu Nobel.

Decernarea Premiului de Stat al Austriei la 27 iulie 2015 va avea loc in deschiderea Festivalului Mozart din Salzburg.

Share
This entry was posted in Blog, Inchirieri masini, Rent a car Romania and tagged , , . Bookmark the permalink.