Reghin, o destinatie muzicala

Reghin, o destinatie muzicala

Cu totii am aflat despre frumusetea destinatiilor turistice romanesti arhicunoscute: Brasov, Constanta, Sibiu, Bucuresti. Dar astazi ne-am hotarat sa va vorbim despre un oras mai putin cunoscut, dar cu nimic mai prejos, Reghin, o destinatie muzicala.

Reghin (sau Reen sau, dupa vechea denumire, Sachsisch Regen, adica Reghinul Sasesc) a fost infiintat in evul mediu de mestesugarii saxoni adusi de Coroana Maghiara pentru a coloniza Transilvania. Exista o atestare documentara din 1228, din vremea regelui ungul Andrei II, unde localitatea este numita Regun. In prezent, cu o populatie de peste 33.000 de locuitori, Reghin este al doilea oras ca marime din Mures.

Sasii, care reprezentau o natiune privilegiata si populatie instarita in Transilvania medievala, se organizau in ghilde mestesugaresti. In Reghin, cea mai infloritoare astfel de ghilda era „Societatea de plut?rit”. Vechiul burg prospera in special din comertul si prelucrarea lemnului si a plutei din Muntii Calimani. Activitatea a fost deosebit de populara pana dupa secolul 19, insa apogeul a fost probabil atins in jurul anului 1850, cand s-a infiintat o companie, unde sasii lucrau alaturi de lipoveni. Compania de plutarit Wermescher a fost de asemenea infiintata in 1855.

In prezent, prelucrarea lemnului face inca parte din spiritul orasului, aici aflandu-se fabrica de instrumente Hora Reghin. Fabrica produce instrumente de tot felul recunoscute international: instrumente cu corzi (viori, violoncele, contrabasi, chitari, mandoline si bouzouki), instrumente de suflat (mai ales naiuri), tambale, xilofoane si chiar clavecine.

Cu aceeasi migala cu care vechii maestri construiau instrumente lucreaza si un “urmas al italianului Stradivasius”, Vasile Gliga, milionarul din Reghin care se recomanda simplu ca “lutier”. Conform unui clasament organizat la Cremona, masestrul afacerist transilvanean ocupa locul al unsprezecelea in catalogul producatorilor internationali de instrumente muzicale. Viorile sale se vand cu pana la 3.000 de euro, iar calitatea lor este exceptionala.

Ca obiective turistice, in Reghin puteti vizita fabrica de instrumente, Biserica de Lemn de rit Ortodox, dar si Biserica Evanghelica Luterana. Merita sa inchiriati o masina si sa descoperiti Reghin, o destinatie muzicala!

Share
This entry was posted in Blog, Deva, Inchirieri masini, Rent a car Romania and tagged , , . Bookmark the permalink.