Ce vizitam in Satu Mare?

Ce vizitam in Satu Mare?

V-ati gandi ca orasul Satu Mare poate fi un obiectiv turistic de prima mana? Poate ca nu ar fi prima optiune de la prima vedere; tocmai de aceea, sa il lasam sa ne uimeasca, sa ne surprinda pozitiv si sa ne arate cu cate obiective frumoase se lauda! Ce vizitam in Satu Mare?

In 1984, cand s-a finalizat constructia Palatului Administrativ Satu Mare, cladirea era cea mai inalta din tara, masurand 97 de metri si gazduind in incinta sa Consiliul Local, Primaria, Prefectura si Consiliul Judetean.

Biserica Reformata cu Lanturi a fost construita in secolul al XVIII-lea. Cladirea, finalizata in 1802 in stil baroc, este inconjurata de lanturi pe fiecare dintre laturile sale. Orga din secolul al XIX-lea, precum si colectia de artefacte, constituie un adevarat muzeu si merita intreaga noastra atentie.

Nu doar in Roma (si la Bucuresti) se gaseste o statuie a Lupei Capitolina. Statuia Lupoaicei strajuieste si o piata din Satu Mare. Ea cinsteste, desigur, originile latine.

Dar ce putem oare vizita in judetul Satu Mare, in afara orasului cu acelasi nume?

Un prim obiectiv de seama este Castelul Karoly din localitatea Carei. In 1482, Karoly Laszlo a construit aceasta resedinta impunatoare. In 100 de ani, a devenit o adevarata fortareata, capabila sa reziste atacurilor cotropitorilor. In prezent, este un castel-muzeu si un centru de “pelerinaj” pentru iubitorii de istorie si arhitectura.

De asemenea, in comuna Mediesu Aurit, puteti vizita frumoasele ruine ale Catelului Lonyai. Construit in secolul al XIII-lea de nobilul Sigismund Lonyai, cuprindea odinioara patru aripi, turnuri si o impunatoare fatada. Desi ramas in paragina, zidurile ramase in picioare peste secole spun povesti vechi spre care merita sa iti pleci urechea.

Cum ajungem acolo? Cel mai usor ar fi, desigur, sa mergem cu masina. Daca nu avem una, putem oricand inchiria cu inchirieri masini Satu Mare.

Share
This entry was posted in Satu Mare and tagged . Bookmark the permalink.