Reghin, o destinatie muzicala

Reghin, o destinatie muzicala

Turismul poate imbratisa multe moduri si are, cu siguranta, multe motivatii. Astazi va propunem o vizita in Reghin, o destinatie muzicala.

Unde este Reghin? Iata o intrebare absolut legitima: Reghin se gaseste in judeul Mures. De fapt, este cel de-al doilea oras ca marime si numara putin peste 33.000 de locuitori. Numele vine de la sasescul Reen, iar orasul a fost atestat documentar in secolul al XIII-lea.

Inca din evul mediu, localitatea s-a dorit un loc al pacii. In 1555, pe zidul orasului statea scris in germana ca “Razboiul nu aduce nimic bun, sa ne rugam toti pentru pace.” Si tocmai aceasta pace este primul lucru care te cuprinde aici. Poate nu e de mirare ca locul a inspirat muzica – sau mai bine zis, crearea de instrumente muzicale. Pentru ca Reghin adaposteste cea mai mare fabrica de instrumente de muzica din Europa: HORA.

Chitaristii si violonistii romani stiu ca e cel mai bine sa iti cumperi un instrument muzical de la HORA (sau “Reghin”, cum i se mai spune inca fabricii, dupa numele vechi). Fabrica a luat nastere in anul 1951. Pe atunci, era doar un atelier al catorva mesteri. Cine ar fi spus in acele zile ca aici se va produce un numar record de instrumente si anume 4.5 milioane in cele cateva decenii de activitate? In prezent, se produc aproximativ 100.000 de instrumente muzicale pe an, majoritatea (cam 90%) fiind destinate exportului. Este un progres mare fata de cele 40.000 de unitati produse in anii 1970.

Fabrica Reghin, cea mai mare producatoare de viori, chitari, accesorii muzicale si multe altele este o poveste de succes. Ca sa o vizitati, puteti da o raita prin Mures. De asemenea, cu un transfer aeroport Targu Mures puteti profita de transport excelent in judet, sau chiar si de un tur in Transilvania.

Share
This entry was posted in Targu Mures and tagged . Bookmark the permalink.